Återfallsförbrytare bakom 14-årings död

Den som körde ihjäl en 14-årig tjej och smet utan att ha stannat efter kollisionen i Orsa i fredagskväll är en 49-årig man utan körkort och som förekommer under 24 punkter i belastningsregistret och som trots detta frekventa återfall i brott verkar ha lyckats undvika att hamna i fängelse för samtliga brott han dömts för – utom ett.

fb_img_15431874908496737228533630855327.jpg

Mannen som nu har gripits heter Turkka Nikolai Oksanen, 49 år, och är skriven i Orsa. Han dömdes så sent som den 18 september i år för en misshandel som begicks i en lägenhet i Mora. Påföljden stannade vid skyddstillsyn trots frekvent återfall i brott och att misshandeln i mitt tycke inte ska kunna sluta med annat än fängelse på minst 3 månader och då går det inte heller att undvika att konstatera att den 14-åriga tjejen troligtvis hade levt idag om så skett. Att hon nu inte finns längre bland oss kan vi tacka den snällism som genomsyrar domstolarna runtom i landet för. En enda gång har han fått sitta i fängelse trots sina många brott och det skedde år 2013. Då fick han sitta i 4 månader vilket egentligen innebar drygt 2 månader och 6 veckor om jag inte räknat fel. Ett utdrag ur senaste domen bekräftar också den tesen;

Turkka Oksanen har berättat att han har alkoholproblem som han vill komma
tillrätta med. Han har försökt med det tidigare också. Nu har han tagit kontakt med en alkoholterapeut för att lägga upp en plan innefattande alkoholkontroller och samtalskontakt. Han har också gjort försök att ta sig in på arbetsmarknaden. Han är beredd att följa en behandlingsplan inom ramen för en skyddstillsyn. Han har tidigare haft skyddstillsyn, det har fungerat bra.

Misshandel är ett brott av sådan art att det ofta finns skäl för fängelse. Turkka
Oksanens återfall i brott talar även i viss mån för ett fängelsestraff. Tingsrätten
finner emellertid att skälen för fängelse inte utesluter en frivårdspåföljd. Med
hänsyn till att Turkka Oksanen planerat för att ordna upp sitt liv och i detta syfte har tagit kontakter för att påbörja alkoholbehandling finns det även skäl att bestämma en sådan påföljd.

Tingsrätten finner att en skyddstillsyn med föreskrift om att Turkka Oksanen ska genomgå alkoholavvänjande behandling är den bästa påföljden
för Turkka Oksanen. Påföljden är även tillräckligt ingripande i förhållande till nu aktuell gärning, också med beaktande av att det gått en förhållandevis lång tid sedan Turkka Oksanen senast dömdes till en frivårdspåföljd. Påföljden ska därför bestämmas till skyddstillsyn med föreskrift om att Turkka Oksanen ska genomgå alkoholavvänjande behandling.

Lättlurade är många domare och nämndemän också uppenbarligen för faktum är ju så här efteråt att Turkka gav blanka fan i allt det där. Det han däremot valde att göra som så många gånger förr var att sätta sig i bilen – ej bekräftat än – som ryktas var stulen påtänd eller rusig av alkohol eller både och samt utan att ha rätt till det i avsaknad av körkort. Och nu är en 14-årig tjej vars liv knappt hann börja död. Denna domare och de nämndemän som dömde i senaste målet kan inte må alltför bra idag och borde heller inte få lov att göra det. Alla räknar nu såklart med ett mångårigt fängelsestraff men den krassa verkligheten är att det mer troligt stannar nånstans på 3-6 år och att han blir fri efter att ha suttit av en tredjedel. ja, Sveriges rättssystem är så horribelt faktiskt.

d64c6e8a-2653-4ac2-a400-d300f75e26c07540940846142600155.jpeg

Smällen var uppenbart oerhört våldsam och det är närmast ett under att tjejen inte dog omedelbart! Hoppas för guds skull att hon förlorade medvetandet direkt så hon slapp lida.

Läs några av domarna här, här och här.

6 tankar om “Återfallsförbrytare bakom 14-årings död

 1. Ojoj, vi med våra märkliga straffskalor, får seriöst huvudvärk av detta! I USA har de ett system med extremt stränga straff från tredje gången man begår vad som ofta ses som småbrott i Sverige, det borde väl gå att införa här med!

  I Aftonbladet läser jag att omkring 12 000 människor står för 63% av dessa brott https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/217kVx/en-liten-del-av-befolkningen-star-for-en-stor-del-av-brottsligheten

  Nu förespråkar artikelförfattaren mer vård, och det kan jag hålla med om, men ge då den vården i fängelse förslagsvis ett flerårigt straff -visst långa straff är inte våldsförebyggande på något sätt, men de skyddar i vart fall övriga befolkningen, denna unga tjej hade kunnat vara vid liv idag.

  Gilla

  • Håller absolut med om detta. Något liknande borde införas här samt att om det är flera brott så ska inte det med högst straffvärde konsumera de övriga brotten anser jag.

   Och återigen håller jag med. Om snubben i detta fall hade fått fängelse med obligatorisk vård som villkor för att få förmåner till exempel så hade nog tjejen varit i livet idag.

   Gilla

 2. Håller med om att han borde ha fått fängelse och gått på ett behandlingsprogram där. Men att hylla amerikanska fängelsestraff är att ta i. Du kan få 10-15 år för en ringa misshandel. Eller månader för ett enkelt trafikbrott.
  I mina ögon är det amerikanska r’ättssystemet åt helvete på fler sätt än det. Man måste nästan leva som en munk eller nunna för att aldrig under sin levnad hamna i arrest eller fängelse. Hua!!!
  DESSUTOM ska man ha klart för sej att de flesta anstalterna där är privata företag och de är väldigt måna om att det ska löna sej….dvs fullbelagt eller överbelagt hea tiden.
  // Kao

  Gilla

  • Jag håller helt med dig om att systemet i USA på många sätt är förkastligt, min jämförelse handlar om specifikt den gruppen människor som står för största delen brott i Sverige och hur man ska få stopp på just dem -och där menar jag att det borde vara möjligt med längre straff och tvingande behandling. För som systemet är idag i Sverige får de någon månads fängelse gång efter gång, har de suttit häktade räknas det av från fängelsestraffet och tiden på anstalt blir väldigt kort. Och det är först på anstalt som de kan få någon egentlig behandling för sina problem, men med dagens system är dessutom all eventuell behandling frivillig -ta hagamannen som exempel, lång tid i fängelse fick han, men han släpptes ut trots att han ansågs för farlig för att ens få ha permissioner då han kunde vägra ta emot behandling hela strafftiden 🤯

   Gilla

 3. Så här tycker jag:

  De som har begått många brott, såsom individen i artikeln, skulle få en tid för varje brott, inte att de lindrigaste inte medräknas i straffet. Som det är nu. Inte heller ska en person vara ute och vänta på verkställigheten, ibland i uppemot ett år, det borde kunna ske mycket snabbare. Därför måste också rättegången ske snabbare och poliserna få mer resurser så de kan jobba ordentligt.

  Många personer som väntar på fängelsestraffet hinner begå flera brott under väntetiden. Det är helt orimligt.

  Tredjedelen bör tas bort. Får man 10 år så ska man också sitta 10 år. De mellan 18 och 21 ska inte heller få rabatt på sitt straff. Visserligen är hjärnan inte fullt utvecklad förrän man är runt 22-23 år, men man förstår ändå konsekvenserna av sitt handlande när man är 18-21.

  Individen i detta fall är ju vuxen och borde kunna tänka, men han är uppenbarligen straffresistent och borde inte få fortsätta utsätta även andra för risker. Han bryr sej ju inte ett dugg.

  // Kao.

  Gilla

 4. … i fråga om behandling på fängelset, vilket jag tycker är jättebra, men det finns problem: man kan inte tvångsvårda någon. Det är verkningslöst. Personen måste i så fall först motiveras till vård.

  En som däremot är helt obildbar och behandlingsresistenst är englamördaren Anders Eklund. Han är för korkad för att förstå vitsen med att behandlas.. Ännu efter 10 år i fängelset har han inte begripit varför det är fel att förgripa sej på och sen mörda en liten elvaårig flicka. Men han gnäller över att själv har fått på käften i fängelset….

  // Kao

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s