Vad vill de uppnĂ„? đŸ€”

Idag rapporterar Skolinspektionen att de har undersökt ett 30-tal skolor med syftet att kontrollera ehuru dessa skolor har nÄgon undervisning i kÀllkritik och hur den isÄfall bedrivs. Skolinspektionen gillade inte alls det som framkom i deras undersökning och vill se ÄtgÀrder.

Skolinspektionen: LÀr elever bÀttre kÀllkritik!

De vill ha mer undervisning i kÀllkritik, i synnerhet nÀr det gÀller det digitala samt i samhÀllskunskap. Om jag nu skulle ta och vara extremt kÀllkritisk sÄ undrar jag varför de trycker pÄ att skolorna ska undervisa mycket mer i kÀllkritik?

Och att vara kĂ€llkritisk innebĂ€r ju bland annat att vara skeptisk, man ska reflektera kring vad avsĂ€ndarens – i detta fall Skolinspektionen – syfte Ă€r. Vad vill de uppnĂ„ och vilka Ă€r personerna som ligger bakom som uppenbarligen inte heller Ă€r nöjda med vad de unga tar del av online? Det tĂ„l minsann att tĂ€nkas pĂ„.

Vad som ocksĂ„ tĂ„l att tĂ€nkas pĂ„ Ă€r vilka kĂ€llor som ska anses vara godkĂ€nda – det vill sĂ€ga vara tillförlitliga enligt de pĂ„ Skolinspektionen samt av lĂ€rarna?

Är en artikel eller krönika av exempelvis Aftonbladets Anders Lindberg tillförlitlig? Eller ett debattinlĂ€gg av MP:s Maria Ferm om de ensamkommande ”barnens” Ă„lder? Skulle de godkĂ€nnas som kĂ€lla i en skoluppgift till exempel? Troligtvis.

Men om Jimmie Åkesson skriver ett debattinlĂ€gg dĂ„? Eller en artikel av Mats Dagerlind pĂ„ Samtiden om invandringens konsekvenser pĂ„ samhĂ€llet. Skulle de anses vara tillförlitliga och godkĂ€nnas som kĂ€llor till samma skoluppgift? Troligtvis inte.

För mĂ„nga Ă€r nĂ€mligen de gĂ„nger som det framkommit att lĂ€rare i klassrummen exempelvis svartmĂ„lat SD och dess sympatisörer. Även Rektorer, lĂ€rarförbund, fackförbund och andra representanter för lĂ€rarkĂ„ren har visat vilka Ă„sikter som Ă€r okej genom att Ă„terkommande utestĂ€nga ett visst ungdomsförbund, via inlĂ€gg i medier, i klassrummen osv. Exempel pĂ„ detta finns att lĂ€sa om hĂ€r, hĂ€r, hĂ€r, hĂ€r, hĂ€r, hĂ€r, hĂ€r, hĂ€r, hĂ€r, hĂ€r och hĂ€r. Googla för fler exempel – det finns hur mĂ„nga som helst.

Min kĂ€llkritiska genomgĂ„ng av Skolinspektionens genomgĂ„ng av skolor som sedermera utmynnade i ovan utspel om avsaknaden av utbildning i kĂ€llkritik, i synnerhet inom samhĂ€llskunskap, sĂ€ger mig att det kanske inte rör sig om att eleverna inte kĂ€llgranskar utan att de faktiskt gör det men att de gör det pĂ„ fel stĂ€llen. Det vill sĂ€ga pĂ„ stĂ€llen som kanske inte överensstĂ€mmer med en stor del av skolvĂ€rldens allas lika vĂ€rde-mentalitet. Idag lĂ€ser ju nĂ€mligen mĂ„nga unga alternativmedier, följer olika influencer pĂ„ sociala medier som inte rĂ€ttat in sig i pk-ledet, utlĂ€ndsk media, bloggare och sĂ„ vidare av vilka samtliga – i detta exempel – inte delar vĂ€rderingar med sekten pĂ„ Aftonbladets ledarredaktion.

Med ‘allas lika vĂ€rde’ menas hĂ€r: Tyck som jag och röstar du pĂ„ SD Ă€r du rasist och nazist. Du Ă€r en vidrig mĂ€nniska som röstar pĂ„ SD istĂ€llet för pĂ„ V, MP eller S.

Samtidigt som de unga numera ocksĂ„ fĂ„r sina nyheter frĂ„n andra hĂ„ll Ă€n frĂ„n Aftonbladet & Co sĂ„ vĂ€xer SD stort val efter val. Skolorna har ocksĂ„ ”val” vilket sĂ„ klart Ă€r bra och lĂ€rorikt och dessutom sĂ€kerligen ett trevligt avbrott frĂ„n det vanliga skolarbetet för eleverna men pĂ„ sistone har det hörts röster frĂ„n diverse hĂ„ll att det hĂ€r med att lĂ„ta eleverna ”rösta” kanske inte Ă€r sĂ„ bra trots allt. Undra vad det beror pĂ„?

Kan mĂ„nne följande artiklars innehĂ„ll hĂ€r, hĂ€r, hĂ€r, hĂ€r, hĂ€r, hĂ€r, hĂ€r, hĂ€r, hĂ€r och hĂ€r ha nĂ„got med saken att göra? Handlar det hela egentligen om att programmera om eleverna till att rösta rĂ€tt? Att med kĂ€llkritik som stĂ„ende Ă€mne i skolornas undervisning fĂ„ eleverna att ”förstĂ„” att allt som inte kommer frĂ„n Aftonbladet, Expressen och Dagens nyheter Ă€r fake news? Fritt tĂ€nkande och bildandet av egna Ă„sikter nĂ€mns i alla fall ingenstans vad jag sett.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka pÄ en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s