I Sverige har vi ett kö-system att rätta oss efter – men det gäller inte för alla.

Här i landet ställer vi oss snällt i kö och väntar sedan tålmodigt tills vi kommit först i kön oavsett hur lång tid det tar – och orkar man inte vänta så får man antingen återkomma vid annat tillfälle eller ställa sig i andra köer på andra håll. Kö-systemet appliceras på i stort sett allting och i så gott som i alla situationer vi stöter på i vardagen och utan denna oskrivna lag – att respektera kö-systemet och sin plats i kön – så skulle i praktiken ingenting fungera i samhället. Kort sagt så skulle anarki råda istället.

För att förtydliga vad jag menar med kö-system och vilka situationer som åsyftas så kommer här några exempel.

  • Bilköer
  • Kön till kassan
  • Köer för köp av biljetter
  • För att få bli patient hos viss tandläkare/läkare/psykolog
  • Kön till transportmedel med begränsat antal platser
  • Bostadskön
  • Och så vidare…

Utan kö-system blir det som i länder som i det ovanstående filmklipp visar – totalt kaos. I detta inlägg ska vi dock ta oss en titt på bostadskön i vilken man ju står i för att få tak över huvudet vilket därmed gör denna kön till en av de absolut viktigaste köerna som vi har och som måste fungera samt respekteras till 100% – i annat fall urholkas tilliten till samhället på alla sätt och vis hos de som drabbas av att andra tillåts tränga sig före i denna kö. För faktum är att utan en bostad så får i princip allt annat stå åt sidan. Livet stannar helt enkelt upp alternativt kan inte påbörjas för de unga.

För de som nu befinner sig i denna kö så kan denna artikel inte vara rolig läsning. Artikeln konstaterar krasst att kö-systemet inte respekteras vilket för all del är en illa dold hemlighet för de allra flesta men ändock en riktig snyting rakt i nyllet på alla oss som i åratal tålmodigt stått i kön till en bostad när det nu står svart på vitt det många av oss länge vetat men som har förnekats av politiker, bostadsföretag och media. Nämligen det att folk som inte bott i landet innan och därmed inte ens bidragit det endaste – varken själva eller genom förfädrer – till samhället inte behöver ställa sig sist i kön som alla andra. De tilldelas istället per automatik förstaplatsen i kön – i åtminstone minst 174 av landets 290 kommuner enligt artikeln.

Och alla vi andra kommer därmed alltid att få vänta ännu längre på en bostad för inflödet av nyanlända är konstant – och de har numera även lagen på sin sida att de har första tjing på lediga bostäder så övriga kommuner som säger att de inte har någon förtur för nyanlända bryter således mot lagen. Det är bara att inse att det inte heller handlar om några månaders extra väntetid för oss andra utan om flera år extra – i synnerhet i storstadsområdena.

Jag skyller absolut inte på invandrarna här utan hela skulden ligger på politikerna som kört ända in i kaklet med sin öppna-hjärtan-politik. En politik som saknat alla former av konsekvensanalyser såsom om det finns bostäder till alla vilket det ju bevisligen inte finns men det har sådana som Maria Ferm, Reinfeldt, Fridolin, Sjöstedt och alla andra gett blanka fan i.

Nu ska ju minst 12 000 ”barn” till ha – och förtur till – bostad också.

 

Dessa kan däremot inte räkna med någon förtur till bostad.

Hur länge till ska vi ”andra” knyta näven i fickan och tåla att politikerna får våra liv att stanna upp? Uppenbarligen så är svaret: väldigt länge till sett till valresultatet.

Utmärkte Malcolm Kyeyne skriver som vanligt klockrent om ämnet här.

Mer i ämnet att läsa finns här, här, här, här, här, här, här, här och här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s