Svensk eller ej?

Artikel i Ekot idag om att 2 av 3 samer upplevde att de utsatts för rasism vilket givetvis är åt helsike – om det nu är rasism de utsatts för vill säga.

Från artikeln kan man läsa följande;

Den bygger till stor del på en webenkätundersökning där 784 personer svarat på om de upplevt negativ särbehandling eller diskriminering för att de är samer.

Särbehandling och diskriminering är inte samma sak som rasism och är – jag har inte sett den – undersökningen som samerna fick svara på skriven med sådana ord i frågeställningarna så är det inte så konstigt att 2 av 3 svarade JA på frågan.

För när det gäller samerna så är det ju lite mer komplicerat än så. De har minoritetsställning som urfolk. De har sametinget, privilegier andra som ej är samer inte har, egen myndighet och egen nationaldag och så vidare samtidigt som de är svenska medborgare och därför även måste följa lagarna vi vanliga svenssons måste följa.

Det gäller bland annat rovdjuren som tar massor av samernas renar vilket förstås inte är så kul för samerna då de förlorar en hel del inkomst p g a det och därför vill få bort rovdjuren på det ena eller andra sättet men det får de inte besluta om själva – för rovdjuren tillhör Sverige oavsett om de ”bosatt” sig på samernas mark, i deras nation. De får heller inte tillräckligt i ersättning i förhållande till av rovdjur tagna renar av staten Sverige, enligt dem själva. Samma sak ifråga när det gäller renar påkörda av staten Sveriges tåg – och det är många renar det handlar om där.

Då med ovan exempel i åtanke är det klart att man som same kan känna sig negativt särbehandlad eller diskriminerad.

Dock handlar inlägget inte om det primärt utan om att Björn Söder år 2014 sade att judar och samer inte är svenskar vilket – och som användes som skäl till att han ej var lämplig som talman efter årets val trots 4 klanderfria år på posten – sedan dess har vantolkats medvetet av politiska motståndare. Jag skrev om det då här och här. Nu är det livat kring uttalandet igen.

Anne Lööf & Co anser uppenbarligen att samer och judar ÄR svenskar i första hand och att deras identitet som same och jude kommer i andra hand men skulle så vara fallet så har dessa grupper ju inte rätt till en minoritetsställning och – dess privilegier som medföljer – inom staten Sverige.

Det Annie Lööf säger till Samer och judar är; ni är inte samer och judar utan svenskar först och främst. Björn Söder säger; ni är först och främst samer och judar med minoritetsrättigheter men också svenska medborgare åtnjutande alla de rättigheter och skyldigheter som medföljer medborgarskapet. Mer om minoritetsrättigheter här, här, här, här, här, här, här och här.

Samerna är för övrigt erkänt som ett eget folk i Sverige sedan år 2011. Tre år innan Björn Söders omdebatterade uttalande.

Och om detta har det ju som sagt varit livat kring och en många gånger hätsk debatt i vilken rasist- och naziststämplarna fått jobba i för högtryck.

Samtidigt som Lööf, Bah Kuhnke och andra ”förfäras” över att Samer och judar inte är svenskar – men svenska medborgare – enligt Söder, samerna och judarna själva så förfäras dem över rasismen som ”svenskarna” utsätts för – haken är bara att etniska svenskar inte kan utsättas för rasism enligt etablissemanget.

Ingen vad jag vet har någonsin åtalats för hatbrott mot etniska svenskar heller – det anses inte existera helt enkelt alternativt sopas under mattan.

När Robert Hannah och Simona Mohamsson skrev en debattartikel om rasism mot svenskar så blev de i princip utskrattade. ”Absurt”, ”trams” och ”löjligt” var några av omdömena om deras debattartikel från folk i etablissemanget.

Så, ska samer och judar vara svenskar som Lööf & Co tycker att de är och således inte kan anses vara utsatta för rasism eller ska de vara samer och judar som Söder & Co säger att de är och således ska anses kunna vara utsatta för rasism? Samer är ju också vita, vita kan ju inte utsättas för rasism, och ingen ser om det är en same eller ej på gatan om den inte bär sin folkdräkt. Så återigen, hur ska de – Lööf & Co – ha det egentligen?

Som avslutning så vill jag bara klargöra att jag håller stenhårt på samerna och står 100 på deras sida. De var trots allt de första på plats i norr och är ett eget folk som har rätt till att slippa assimileras till svenskar – med förbehållet att som svenska medborgare vårda det gemensamma såsom rovdjuren.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s