Källkritik – vad är det?

En pappa lägger ut en efterlysning på sin Facebook i hopp om att någon känner igen de två ”killarna” på den bifogade bilden i efterlysningen ty dessa två filurer ska nämligen ha misshandlat hans två 16åriga tvillingdöttrar så pass grovt att de åsamkades skador såsom flertalet brutna revben och spräckt trumhinna med mera mitt på blanka dan i centrala Linköping. Men, det skulle pappan absolut inte ha gjort – enligt vissa.

Gärningsmännen – varav en har erkänt – har nämligen utländsk härkomst och pappan blev därför genast misstänkliggjord för att ha rasistiska motiv och att alltihopa är påhittat från början till slut. Det är ju dessutom val snart påpekade en av de många som hakade på i drevet mot pappan.

Efterlysningen

Ovan är inlägget som startade ”stödet” – för gärningsmännen. Pappan har också, skall tilläggas, anklagats för att vara en fegis som hellre filmar istället för att ingripa och skydda sina barn men nu låg det till så att han inte ens befann sig på plats så även på den punkten sköt många från höften. Filmade gjorde nämligen en av döttrarna för att senare underlätta identifikation.

En av många som ville visa sitt ”stöd” vid kontakt med pappan.

Emellertid till vissas – som ogenerat rasist- och lögnstämplade pappan utifrån att brottsoffrena var vita och gärningsmännen bruna – försvar så fanns det anledning att för en liten stund hysa tvivel.

Ett twitter-konto med namnet Arnold Lindberg postade ovanstående drygt ett dygn efter att misshandeln – och pappans efterlysning lagts ut – skedde. Många fastslår att kontot är en bot som snor inlägg på Facebook och gör de till sina egna medan andra säger att det är ett trollkonto – själv bryr jag mig inte om vilket. Att ovan twitter-konto delade pappans efterlysning räckte hur som helst som bevis för många på att alltihopa var påhittat i syfte att svartmåla ensamkommande/invandrare – om ”Arnold Lindberg” nu är en bot, ett troll eller bara okunnig om hur man delar andras inlägg på rätt sätt vet jag inte men något påhitt var det inte vilket bekräftades relativt omgående – en ledtråd hade ju annars varit att ta en titt på tidpunkterna för inläggen från första stund innan man började stämpla folk hejvilt. Många som tog detta twitter-kontos ”delning” som bevis har bett om ursäkt – såsom Johannes Nilsson – efter att allt bekräftats vara sant av bl a polis men alltför många har inte den värdigheten.

Som sagt, många har inte den värdigheten att kunna erkänna att de haft fel och be om ursäkt för bland annat ovanstående yttranden.

Andra framhärdar – till och med när det nu fastslagits att alltihopa var sant. Facebook-gruppen ”Människor mot rasism” är en av dessa. De – administratören/erna – står på sig att pappan är en fullblodsrasist. Detta baserar de bland annat – förutom att han hade mage att efterlysa sina döttrars gärningsmän – på att han skrivit killarna inom citationstecken. Detta tolkar de som att pappan inte vill att ”killarna” ska ses som människor. Tacka fan att han inte vill det! Men så klart menar de att han enbart skrev inom citationstecken för att ”killarna” är av utländsk härkomst och inte för att de spöade skiten ur hans 16åriga döttrar…

Ljuger gör de dessutom. Hur de i efterlysningen får det till att pappan uppmanar folk till att misshandla ”ungdomarna” övergår min fattningsförmåga för skrivit detta har han ju inte gjort som alla kan se själva – liksom deras fräckhet att kräva papper från sjukhuset. ”Till att börja med” – så förbannat sjukt. De påstår sig också ha kontrollerat med sjukhus, polis och ”Donken” (Läs artikel nedan) som alla enligt fb-gruppen ej känt till någon misshandel av tjejerna vilket är en direkt lögn av den enkla anledningen av att allt visat sig vara sant – samt att sjukhus inte lämnar ut sådan info till random person. Jag hoppas att familjen Holm polisanmäler administratören/erna i gruppen för förtal.

En tanke på “Källkritik – vad är det?

  1. Man ska givetvis inte uppmana folk att misshandla någon, vad de än har gjort. Men att ta bilder och fråga om någon känner igen gossarna och sen vända sej till polisen tycker jag är helt ok.

    Det är lätt att kallas rasist idag. När jag har yttrat mej om invandrinsfrågan på soc.media och skrivit att vi inte bör ta in fler än vi kan ta emot, samt att handläggningstiderna tar alldeles för lång tid, eller att vi i stället borde ta emot kvotflyktingar så har jag kallats rasist. Sånt gör mej urförbannad, eftersom det definitivt inte stämmer.

    När jag sen skriver att de som begått allvarliga brott här under tiden de väntar på att få stanna eller ej, borde kastas ut så tar vissa gärningsmännens parti och vägrar prata om offret – då är jag en ännu värre rasist och borde närmast rullas i fjädrar och tjära…..

    // Kao

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s