Lambertz snurrar till det igen

Föredetta justitiekanslern och justitierådet i HD Göran Lambertz har en unik förmåga att ge sig in i- förutom att välja fel vänner – snurriga resonemang kring varför något är rätt när det bevisligen varit fel och tvärtom. Det tydligaste exemplet är givetvis Quick-härvan där Lambertz än idag anser att Thomas Quick – numera Sture Bergwall – är en seriemördare som begick morden han numera är helt friad för.

Nu är det alltså dags igen för Lambertz att snurra till det. I en debattartikel på sin blogg och som citeras av Expressen i en artikel – ironiskt nog – resonerar Lambertz att journalister borde få frikort att kunna köpa vapen och knark av kriminella för att bevisa hur lätt det är att få tag. Givetvis är också tanken bakom detta ”frikort” att kunna sälja fler lösnummer för de chefredaktörer, journalister och tidningsägare som blev så upprörda när rättsväsendet sade ifrån genom att döma Expressens Thomas Mattsson, Diamant Salihu och Andreas Johansson för vapenbrott.

Journalister hade i och med domen inte rätt i att leka hemlig polis genom att göra affärer med kriminella enligt domstolarna i samtliga tre instanser vi har i Sverige. Dessutom har jag för mig att pistolen som Salihu köpte kostade 10 eller 20 tusen kronor och som de kriminella kunde använda i sin verksamhet – exempelvis att betala en vapensmugglare för att föra in fler vapen i landet. Något av dessa vapen som expressen varit med om att finansiera på order av Thomas Mattsson kan senare ha varit vapnet som användes i ett mord. Med det i åtanke så är det löjligt när Thomas Mattsson säger följande;

– Mitt uppdrag till våra medarbetare, det var flera inblandade, var att vi skulle göra en tvådagarsgranskning genom att tala med polis, tull, kriminella med flera och sedan testa att köpa ett illegalt vapen som omedelbart skulle överlämnas till myndigheterna så att åtminstone det inte florerar vidare och kan användas för brott.

Snarare var det så att de hjälpte de kriminella som gjorde vinst på att sälja vapnet och pengarna investerades som sagt med all säkerhet i kriminell verksamhet men Mattsson tror på fullt allvar att deras vapenköp gjorde en skillnad och vill som Lambertz vill få fortsätta att göda den undre världen genom att handla vapen men varför sluta där? Någon journalist kanske vill testa på hur lätt det är att köpa 1 kg kokain eller att smuggla in detsamma, testa hur lätt det är att grooma ett barn, undersöka hur det lätt det är att råna åldringar i deras hem genom att utge sig för att vara exempelvis hemtjänsten, hur lätt det är att beställa en våldtäkt att se live på internet genom att betala i förskott eller något av allt det andra som finns och är värt att skriva om som är brottsligt och ett samhällsproblem men bara för det ska inte journalister kunna bryta mot alla lagar och finansiera kriminell verksamhet för att få till ett scoop – det drabbar alltid tredje part till sist om tidningarna ska handla vapen, knark och annat skit av kriminella som samtidigt tjänar på att journalister har frikort till att göra affärer med dem – vilket är vad Mattsson och Lambertz vill att journalister ska få

Dessutom är inte journalist någon skyddad titel så vem som helst får kalla sig för det. Ska då vem som helst även kunna begå lagbrott riskfritt bara de påstår sig göra ett journalistiskt arbete i samband med brottet? 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s