Kalabaliken inom (M)

Det verkar som att det råder full kalabalik inom Moderaterna just nu när det ena efter det andra av partiets länsförbund går ut offentligt och deklarerar att de saknar förtroende för Anna Kinberg Batra och därmed vill att hon avgår – men vem ska ta över i så fall?

Detta sker dessutom i ett läge där det bara är drygt ett år kvar till valet. Förtroendet och antalet väljare som kan tänka sig att rösta på partiet har ju länge dalat – faktiskt ända sedan valet 2014 och i synnerhet efter att decemberöverenskommelsen ingåtts. Det är alltså lite i senaste laget nu att på allvar agera för att avsätta Kinberg Batra eller försent om man frågar mig.

Likaså har det spekulerats nästan lika länge om vad raset för (M) beror på. Många säger att det beror på att Kinberg Batra öppnade dörren på glänt för samarbete med SD vilket för övrigt också är den populäraste teorin bland journalister, samhällsvetare och på tidningarnas ledarsidor vilket inte torde förvåna någon ur ”pöbeln” det allra minsta då så gott som alla med några få undantag ur dessa tre ovanstående grupper alltid har skyllt på SD ända sedan de lyckades ta sig in i riksdagen.

Själv håller jag inte alls med om att (M):s dalande kurva i opinionen beror på detta. Min analys börjar med Fredrik Reinfeldts öppna hjärtan-tal där han fastslog att vi inte kommer att ha råd med så mycket annat än fortsatt massinvandring och att stenen som slutligen startade det stora raset sattes i rullning just då omedelbart efter att talet avslutats. (M) förlorade som bekant valet strax efteråt och Reinfeldt tackade för sig och lämnade ett parti  och land i spillror efter sig. Kinberg Batra tog över och visade sig omedelbart vara en Reinfeldt 2.0 – fast en kvinnlig sådan – som fortsatte i samma anda som sin företrädare genom att ingå decemberöverenskommelse i syfte att utestänga SD från inflytande – dvs hon gjorde om Reinfeldts misstag att spotta på SD:s väljare samt på alla andra som uttryckte oro över invandringens konsekvenser vilket många av (M):s väljare och företrädare länge hade gjort och detta var givetvis någonting som de hade gemensamt med SD:s väljare men alla dessa blev genom DÖ avfärdade som främlingsfientliga, rasister, fascister och nazister av sin egen partiledare – Kinberg Batra tänkte alltså fortsätta med öppna hjärtan-politiken som varit så förödande för landet samt fortsätta med den nedsättande retoriken som Reinfeldt fört mot de som opponerade sig mot den politiken.

image

Decemberöverenskommelsens tillkännagivande.

Så kom ju hösten 2015 och då började Kinberg Batra så sakteliga svänga 180 grader men då var det ju ändå försent – det var bara tomma ord och floskler som hon kunde komma med när det då stod klart att SD hade haft rätt i fråga om precis allt när det gällde migrationspolitiken. Min teori är alltså kortfattat den rakt motsatta – (M):s och Kinberg Batras ras beror på att de stängde dörren helt för all form av samarbete med SD genom att spotta på demokratin genom att ingå decemberöverenskommelsen enbart utifrån att stänga SD ute. Samhället fick gärna gå åt helvete bara SD var utfrysta helt enkelt.

Och vem ska ta över om nu Kinberg Batra avgår eller blir avsatt? Anders Borg torde ju vara otänkbar efter att ha visat snorren och kallat kvinnor för horor på nån fest någonstans i skärgården men säker kan man ju numera aldrig vara i detta land, Kristersson går också bort då han knappast kommer att dra tillräckligt med röster då han är så nära förknippad med Reinfeldt och detsamma gäller för Svantesson så vem återstår då? Tobe? Billström? Nä, de är inga röstmagneter direkt och stod även de bakom Reinfeldt även om Billström tordes opponera sig lite en gång. Jag kommer faktiskt inte på någon moderat som skulle få i alla fall mig att överväga att lägga min röst på dem i det kommande valet. Det måste nog till någon som i nuläget är helt okänd för de allra flesta och som inte hade med Reinfeldt att göra samt som tydligt tar avstånd från hans politik för att (M) ska kunna bli riktigt stora igen. Om den personen nu finns och väljer att kliva fram så kommer det att ta ett antal val för denne att profilera sig så (M) kommer att få harva kring 12-15% ett bra antal år nu är min gissning – för näste partiledare som kan lyfta (M) till skyarna igen finns i alla fall inte bland dem i partitoppen.

En tanke på “Kalabaliken inom (M)

  1. Mycket handlar om AKB:s brist på utstrålning och luddiga retorik och kyla. Att det är därför partiet går dåligt. Men gärna för mej…..Ulf Kristersson kommer kanske sköta jobbet bättre, men partiet är sent ute och Alliansen har tydliga sprickor och tycks spreta åt alla håll.

    // Kao

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s