Årets rättsfall: Sommarstugemorden (Uppdaterad)

De så kallade ”Sommarstugemorden” i Arboga år 2015 respektive 2016 – som i skrivande stund får sitt rättsliga efterspel i Västmanlands tingsrätts säkerhetssal – och som har rönt enorm uppmärksamhet hos medier samt fascination hos allmänheten ger oss en inblick in i en djupt dysfunktionell familj. Det handlar om en familj där en mor i 40-årsåldern som har 6 barn med tre olika män kan fråga tre av sina äldsta barn om de inte skulle kunna hjälpa till med att mörda hennes senaste man – och som är pappa till två av deras halvsyskon – utan att dessa barn reagerar nämnvärt på denna horribla fråga från sin egen mor.

Modern ber om hjälp av barnen att röja ex-maken ur vägen flera gånger – fortfarande ingen stark och normal reaktion från något av barnen. Deras reaktioner på frågan från sin egen mamma om hjälp med att mörda kan bäst beskrivas som en axelryckning utifrån deras svar i polisens förhör med dem. Det ter sig nästan vara en normal konversation att ha i denna familj. Ponera att du själv som vuxen 20plussare vid köksbordet när du och din mamma fikar får en allvarligt menad fråga om du skulle kunna tänka dig att mörda mammans ex – hur hade du reagerat? Kanske viftar du bort det men så får du frågan en andra och tredje gång – då hade du säkert reagerat extremt kraftigt, skällt ut din mamma efter noter och förstått att det är allvar? Det är ju ingen normal fråga man får från sin mamma, det är extremt onormalt och så verklighetsfrämmande i alla andra familjer att frågor som inte ens kommer i närheten av att hjälpa till med mord aldrig ställs till familjens barn. I denna familj var frågan dessutom ställd till tre av sex barn – två av dessa är nu misstänkta för att faktiskt ha hjälpt till att mörda – alltså genom att hjälpa till att röja ex-maken ur vägen.

Jag är absolut inte någon expert så alla termer och diagnoser såsom dysfunktionell osv som inte finns med i länkade dokument eller medierapportering är således mina egna åsikter och slutsatser.

Då det är en illa dold hemlighet vilka huvudpersonerna i denna makabra historia är så kommer jag inte att låtsas som att jag inte vet vilka det är samt det faktum att jag fullt och fast är övertygad om att ”Arbogakvinnan” Johanna Möller, fd Blomsterlund som gift, är skyldig samt faktumet att hennes afghanske föredetta pojkvän Mohammad Rajabi har erkänt mordet och mordförsöket på Johanna Möllers föräldrar på uppdrag av Möller själv spelar givetvis också in i att jag inte kommer att dölja vilka det handlar om i detta inlägg. Rajabi har dessutom i förhör och i sitt vittnesförhör under ed i den nu pågående rättegången uppgett vilka som var på plats samt medverkade i mordet på ex-maken Aki Paasila.

Att få med precis allt i detta inlägg om det här fallet som för den oinvigde mer måste te sig som en riktigt dålig b-film byggd på ett uruselt skrivet manus är en omöjlighet – det handlar om en oerhört omfattande förundersökning på tusentals sidor. Jag tänkte därför mer skriva en sammanfattning där det som är – enligt mig – mest intressant kommer med samt vilka detaljer som är så graverande för de anklagade att jag är övertygad om att de är skyldiga. Givetvis kommer jag även att skriva om – och om saker som jag luskat fram själv – det som framkommit om familjen och då i synnerhet om Johanna Möller, de två misstänkta barnen och förstås om Rajabi. Vissa saker går inte att bekräfta så det är upp till var och en att själva bilda sig en uppfattning då mycket är ”ord mot ord”-saker. Inlägget kommer också att uppdateras då nya uppgifter dyker upp samt när jag eventuellt får tillgång till dokument, bilder och annat som jag bedömer som relevant. Dessutom återstår ju en bit av rättegången.

Huvudpersonerna:

Aki Paasila är alltså den så kallade ex-maken och som är pappan till Möllers yngsta barn – tvillingarna – och som av åklagarna Johan Fahlander och Jessica Wenna inte anses ha drunknat utan ska ha fått hjälp med att göra det och då är det givetvis mord som det handlar om. Huvudmisstänkta i detta fall är Johanna Möller, sonen David Blomsterlund, dottern Julia Blomsterlund samt svärsonen tillika Julias pojkvän Jafar Jafari. De kunde ha klarat sig undan – om rätten senare kommer fram till att det är ett mord vi har här och finner nämnda misstänkta skyldiga – om det inte hade varit för att utredare på försäkringsbolaget IF fattade misstankar om hur Akis hädangång hade gått till. Det berodde främst på Möllers märkliga beteende i samband med att hon kort tid efter att Aki gått bort försökte få livförsäkringen på 2 miljoner utbetalad som IF började fattade misstankar. Att livförsäkringen skaffades kort tid innan Aki dog spelar givetvis också in. Polisen däremot hade avskrivit ärendet som ett olycksfall. Aki begravdes men IF:s utredare gav inte upp och efter mordet på Möllers pappa och mordförsöket på mamman så togs fallet upp på nytt igen. Tillstånd gavs att öppna graven så att en så kallad utvidgad obduktion kunde göras. Efter denna obduktion stärktes misstankarna om att han i själva verket hade blivit mördad. Aki Paasila efterlämnade flickvän och 4 barn samt övrig släkt.

Det är svårt att få grepp om personen Aki – vad han var för slags person. Det existerar inga andra bilder på honom än den ovan, åtminstone inte på nätet. Han verkar ha varit mån om sitt privatliv. Bland de som kände honom framträder två helt motsatta bilder av Aki som person. Johanna Möller, hennes äldre barn och övriga släkt hyste inga höga tankar om Aki. Av dessa utmålas Aki bland annat av Johanna Möller som en person mån om sin hälsa, vältränad och som en mycket god simmare men också att han var en mycket farlig person som hon var livrädd för och som missbrukade droger. Trots Johannas påståenden om Aki så har han aldrig blivit dömd för någonting.

Å andra sidan beskrivs han visserligen som en ganska sluten person men som är bra på sitt jobb (snickare), en bra pappa när han väl tog sig tid under den period som han var gift med Möller och som inte hade några problem med varken missbruk eller ilska enligt arbetskamrater, mamma, föredetta frun och nya flickvännen bland flera. Man kan dock konstatera att hans exfru brister i trovärdighet när man läser korrespondenten mellan henne och Johanna på messenger där hon skriver väldigt nedvärderande om Aki samtidigt som hon ställer sig helt på Johannas sida som hon aldrig träffat, ifrågasätter ingenting av det Johanna påstår att Aki gör mot henne, utmålar sig själv som offer i äktenskapet med Aki och uppmanar henne att lämna honom för han är ingenting att ha om man nu väljer att tolka exfruns egna ord så – ”äntligen lämnade honom” – vilket jag gör. Läs deras korrespondens här.

Dock kan konstateras att Aki precis som Johanna inte hade någon bra hand med pengar. Läs mera om det och även annat såsom forensic här.

Läs förhören med släkten Paasila, om bouppdelningen och bråk om begravningen här.

Aki drunknade alternativt mördades den 7 eller 8 augusti 2015.


Göran Möller1Göran Möller är eller snarare var Johanna Möllers pappa tillika hennes andra förmodade mordoffer som hon misstänks för att ha anstiftat genom att förmå Mohammad Rajabi att beröva Göran livet genom att bestialiskt hugga ihjäl honom med kniv ett stort antal gånger den 3/8-2016. Vid obduktionen konstaterades att Göran fått motta så många som 24 knivhugg varav de flesta var direkt livshotande. Han tordes ha avlidit relativt omedelbart med tanke på kraften, placeringarna och djupen i huggen samt att Göran enligt Rajabi gjorde minimalt med motstånd som också snabbt avtog.

Om det råder svårigheter med att bevisa hur Aki dog så är det således inget snack om saken i Görans fall.

Motivet är också här uppenbarligen pengar samt hämnd. Göran hade nämligen alltmer tagit avstånd från Johanna och dessutom haft fräckheten att säga vad han tyckte om hennes livsstil. Han tyckte inte om Johannas verksamhet med sk ensamkommande barn, ännu mindre om att hon lät flera av dessa uppehålla sig i och till och med bo i hennes privata bostad som han dessutom ägde till 95%. Han tyckte att hon valde dessa ”barn” framför hennes egna barn – och hans barnbarn. Sedan briserade bomben – det kom ut att Johanna hade sex med flera av de ”ensamkommande”. Göran och modern fick slutligen nog och sparkade helt sonika ut Johanna från lägenheten. Droppen som fick bägaren att rinna över var troligtvis att deras barnbarn fått flytta ut till förmån för Mohammad Rajabi som flyttade in. Paret hade blivit tagna på bar gärning i badkaret till exempel så det var ingen vits att förneka att de hade en relation – som inte uppskattades det minsta av Göran. Sommarstugan Granliden skulle också säljas vilket förargade Johanna.

Det hade gått bra för Göran ekonomiskt och han var vid sin död en välbärgad man. År 2005 grundade han tillsammans med sin äldsta dotter Ulrika smyckesföretaget ”Pearls for Girls” som snabbt blev framgångsrikt. 12 februari 2009 blev Göran och dottern prisade av Eskilstunas näringsliv för sina insatser till exempel. Läs mer här och här. Görans dödsannons här.


Ann-Christin som initialt blev misstänkt för mordet på Göran vaknade till av att maken Göran stötte till henne under tiden som Rajabi bestialiskt högg ihjäl Göran intill i sängen och när Rajabi upptäckte det blev han enligt egen utsago ”rädd” och vände då uppmärksamheten till henne och började hugga henne intensivt många gånger. Rajabi har i förhör uppgett att han trodde att båda var döda, övertygad om att uppdraget var fullbordat sprang han sedan ut till den väntade bilen som Johanna satt i. Mamman hade dock som tur var änglavakt och levde fortfarande men med mycket svåra skador varav några som hon sannolikt aldrig kommer att bli helt återställd ifrån. Trots sina svåra skador med tillhörande stor blodförlust lyckades hon larma via 112. Samtalet med larmoperatören är oerhört gripande så till den grad att jag fällde några tårar. När det emellertid spelades upp i den nu pågående rättegången för alla som befann sig i rummet så blev många känslosamma – men inte Johanna inte, hon visade inga känslor alls enligt journalister på plats. Det säger mycket om vad hon är för slags person. Johanna reste ju också till Thailand med bland annat David och Julia trots att hennes mamma låg sönderhuggen på sjukhus och hade förlorat sin make sen 44 år. Det säger mig att hon hyser allt annat än ömma känslor för sin mamma.

Hon har dock varit fortsatt stark och medverkat vid mycket av rättegången – och svarat på alla frågor. Hon har stöttat sin äldsta dotter Ulrika, Amanda och till och med Johannas kompanjon vid tiden för skandalen med sexfilmen när de avgett sina vittnesmål. Hon har dock inte velat se Johanna så hon har fått sitta nere i häktet och lyssna därifrån när mamman vittnat – samma sak när Amanda och kompanjonen vittnade. De känner alla stark rädsla för Johanna Möller.

Innan jag går in på barnen Blomsterlund så kan det vara bra att ha i bakhuvudet att samtliga tre finns i belastningsregistret vilket alltså innebär att de har dömts. De vet hur det fungerar, har förhörts av polis tidigare och så vidare.

David Blomsterlund är misstänkt för medhjälp till mord på Aki Paasila. Han ska ha varit på plats och varit behjälpig med åtminstone dumpningen av kroppen. Har också varit aktiv i asylindustrin genom att sitta i styrelsen för företaget Eskilstuna vård och boende AB där även mamma Johanna ingick. Förhör angående att Johanna Möller bett honom att släppa en soffa i huvudet på Aki går att läsa här och här.


silhuett kvinna1Julia Blomsterlund är misstänkt för medhjälp till mord på Aki Paasila. Hon är också sambo med den misstänkte Jafar Jafari – invandrad från Afghanistan – som hon har ett barn ihop med. Slagit in på samma väg som mamman och sysslat med den lukrativa industrin kring de ensamkommande genom att involverat sig i företaget Norfam – tillsammans med en viss Thomas Cernerud.

Denne Cernerud råkar vara Aki Paasilas chef som efter dennes död på något sjukt vis kom i kontakt med Johanna som han aldrig innan medan Aki levde – påstås det i alla fall – träffat och plötsligt så har de gett sig in i asylindustrin tillsammans genom att öppna boende för ensamkommande.

Julia som är misstänkt för medhjälp till det eventuella mordet på Aki blir då delaktig i denna lukrativa verksamhet med Aki’s chef Cernerud som alltså har startat verksamheten ihop med hennes mamma.

Hennes sambo som också är misstänkt för mord på Aki blir sen anställd av mamman – bara dessa detaljer är misstänksamma för att inte säga sjuka. Vi har alltså här tre mordmisstänkta samt offrets senaste chef tillsammans under samma tak så att säga som drar in duktigt med pengar på skattefinansierad verksamhet – ensamkommande barn – som i sig inte är något annat än en ren fars och ett bedrägeri då ”barnen” i förkrossande majoritet bevisligen inte är några barn vilket dessa fyra personer givetvis varit fullt medvetna om. Moraliska spärrar har släppt och girigheten har triumferat kort sagt. Allt handlar om pengar oavsett konsekvenser för dem själva eller andra.

Läser man sedan ett av de sista förhören med Julia så förstår man att hon är misstänkt – enligt mig. Läs och bedöm själva här. Julias dom här.


Jafar Jafari är sambo/gift med Julia Blomsterlund och paret ska ha blivit tillsammans någon kring årsskiftet 2013-2014 och kort därefter blev Julia gravid. Det ska ha varit en stormig relation från start där fysisk misshandel ingått. Jafar umgås med kriminella regelbundet enligt förhörsprotokoll och är eller har åtminstone själv varit kriminell och återfinns i belastningsregistret under ett antal punkter. Han misstänkt för att ha varit den som dränkte Aki Paasila och som sedan dumpade kroppen i Hjälmaren. Antydningar i förundersökningen finns om att han har mördat minst en person tidigare.

Är uppenbarligen muslim då han och Julia ska ha gift sig på muslimskt vis i Pakistan – äktenskapet ska inte vara registrerat här konstigt nog. Jag vet inte om han haft en FB-profil som Jafar Jafari men han är med där med två olika profiler. Se nedan.

jafar jafari3.pngScreenshot_20170607-215208~01.png

Han har två domar på sig samt två strafföreläggande som båda gäller narkotika. Läs dom 1 här och dom 2 här. Enligt senaste domen ifrån mars 2016 så är han ej svensk medborgare utan medborgare i Afghanistan – åtminstone då.


silhuett kvinna2Amanda Blomsterlund är Johanna Möllers äldsta barn och inte misstänkt för delaktighet i något av fallen men ska precis som sina andra två syskon med samma efternamn ha blivit tillfrågad av sin mamma om hjälp med att röja Aki Paasila ur vägen.

Har ett strafföreläggande vilket innebär att hon har erkänt brott som skulle ha gett villkorlig dom om det gått vidare till rättegång. Har två småbarn med en irakier alternativt afghan – oklart om han är svensk medborgare – som dock inte är skriven på samma adress som henne. Han förekommer i belastningsregistret även han – är dock inte misstänkt i något av dessa fall.

Läser man förhören med Amanda så framstår hon som den vettigaste i familjen Blomsterlund och förutom mormor så är hon också den som är fullt och fast övertygad om att mamma är skyldig. Länk till förhör och annat kommer längre ner.


Alexander är den som i media benämns som ”13åringen”. Han är med bland huvudpersonerna här eftersom hans vittnesmål är viktigt. Han gav nämligen mamma Johanna alibi vid tiden för mordet på Göran Möller – ett alibi han senare återtog och erkände att han inte varit tillsammans med henne vid tidpunkten som morden ska ha skett. Han var ensam hemma och passade sina småsyskon och därmed spricker Johannas alibi.

Johanna har varit väldigt angelägen om att Alexanders vittnesmål inte ska få spelas upp i rätten och därigenom inte få räknas till bevisen bland annat genom att hänvisa till närståendeprincipen men det argumentet har fallit platt till marken eftersom Alexander verkligen vill vittna trots att han enligt lag inte hade behövt, enligt sitt målsägandebiträde.


Mohammad Rajabi är den av alla inblandade som garanterat kommer att dömas till fängelse – frågan är bara om det blir till ”livstid” eller om det blir ett tidsbestämt straff. Jag förutsätter att han också kommer att bli utvisad på livstid när han väl släpps ut ur fängelset – allt annat är en stor skandal.

Om scenariot mot alla odds blir ett annat än ovanstående – det vill säga att han blir frikänd alternativt blir dömd lägre än mord – så tycker jag att åklagarna ska rensa sina skrivbord och syssla med någonting helt annat.

Förutom att han har erkänt mordet på Göran Möller samt mordförsöket på Ann-Christin så har man kunnat säkra hans DNA på mordplatsen vilket torde göra saken klar men i Sverige kan man aldrig riktigt vara säker – speciellt inte när målen avhandlas i tingsrätterna med sina politiskt tillsatta nämndeman. Det var varit en hel del märkliga domslut de senaste åren som slutat med frikännanden trots att bevisläget varit starkt så än ska man kanske inte ropa hej. Oavsett utgången i tingsrätten nu så kommer det att bli en rond till i hovrätten.

Rajabi kom hit som en av tusentals afghanska män – som vid sina ansökningar om asyl rutinmässigt påstår att de är barn – i slutet av år 2015. Han utgav sig alltså för att vara under 18 år vilket givetvis godtogs utan vidare av migrationsverket och han hamnade då på ett HVB-hem i Arboga. Där träffade han Johanna Möller för första gången och snart flyttade han vidare till Möllers nya verksamhet med ”ensamkommande barn” men inte heller där blev han särskilt långvarig utan hamnade snabbt i Möllers privata bostad i Eskilstuna i vilken han redan första natten hade sex med henne i.

Då återstod endast månader tills han skulle mörda – i Sverige. Han ska nämligen redan ha mördat en person innan vilket Johanna ska ha fått reda på om relativt tidigt in i deras relation. Detta är dock inget polisen ska ha kunnat verifiera, likaså är det oklart i vilket land som detta mord ska ha skett i. Det kan ha skett i Iran som Rajabi påstår sig vara uppväxt i eller i något av länderna som han passerade igenom på sin färd till Sverige. Det överdrivna våldet när han gav sig på Johannas föräldrar den där kvällen den 3 augusti 2016 tyder dock på att det finns fog att ta uppgiften på att han mördat tidigare på allvar.

Den grova misshandeln av de två killarna som har sex med Johanna i den omtalade filmen och som Rajabi och Jafari ska ha utfört är ytterligare ett bevis för att Rajabi inte är främmande – eller nybörjare på – att ta till den råaste form av våld.

Om man bortser från att han misshandlat och mördat under sin korta tid i Sverige så har han mest drogat sig och också troligtvis langat samt hängt med andra kriminella migranter som han gjort småbrott tillsammans med.

Han är med andra ord ingen svärmorsdröm och absolut ingen som man vill ha boende hemma hos sig och verkligen ingen som man vill ha i närheten av sina småbarn – om man älskar och bryr sig om sina barns väl och ve vill säga.


c3183cee-fbd6-4186-9517-c7aa26cdf068Och så har vi slutligen kommit till den person som bär skulden till att allt utvecklade sig som det gjorde och till denna utvecklings konsekvenser som blev ett mord, ett mordförsök samt ytterligare ett dödsfall som med största sannolikhet också är ett mord – plus ett antal personer vars liv blivit förstörda – Johanna Möller.

Johanna Möller kommer säkert att få någon diagnos efter den rättspsykiatriska utredningen som med största sannolikhet kommer att genomföras – och som brukar vara praxis vid grova brott – efter rättegången och innan rätten meddelar sin dom såvida hon inte mot alla odds kommer att bli frikänd. En vink om det kommer vi att få sista rättegångsdagen när domaren ger beskedet om hon kan gå eller om hon ska vara fortsatt häktad vilket jag är säker på till 99,9% att hon kommer att förbli. Jag tror också att den rättspsykiatriska utredningen kommer att säga att hon inte är nog allvarligt sjuk i huvudet för att slippa fängelse.

johanna-mc3b6ller-och-afghanerna

Med 3 afghaner hon haft sex med varav två senare blev grovt misshandlade av Rajabi nere till höger.

e7b6638a-2413-4186-9888-025f53fde9a9.pngHon är enligt min mening mycket störd – men inte störd i den meningen att hon inte förstår innebörden av sina handlingar och dess konsekvenser – och har en grandios självbild. Hon ser sig själv som världens medelpunkt och offrar till och med sina egna barn för att komma undan någonting alternativt få någonting som hon anser sig förtjäna eller vill behålla. Ett talande exempel är i samband med sexfilmen med henne och de två ”flyktingbarnen”. När filmen kom i medias ägo och de journalister som såg igenom filmen intygade att det inte gick att ta miste på vem kvinnan i filmen var – nämligen Johanna som dessutom fick se filmen när de konfronterade henne – så gick hon omedelbart i försvarsställning vilket i sig är förståeligt men i längden löjligt om det är som journalisterna säger – att det är hon i filmen och att hennes ansikte syns klart och tydligt där. Dock så vägrar Johanna inse att spelet är slut – hon börjar istället att hota med stämning och allt annat möjligt. Ingenting får komma i vägen för henne och hennes planer oavsett vad hon har gjort. Kompanjonen på HVB-hemmet blir förfärad när hon får vetskap om filmen och vill bli av med Johanna för att rädda verksamheten – Johanna börjar hota och förtala henne. Grabbarna som läckt filmen samt polisanmält henne blir grovt misshandlade på uppdrag av Johanna – Mohammad Rajabi samt Jafar Jafari misstänks ha utfört misshandeln vilket Rajabi också har erkänt men inte Jafari. Men hon ger sig också på sina egna barn för att själv klara sig undan och det gör hon genom att försöka förmå sin dotter – Julia – att säga att det är hon som har sex med afghanerna på filmen. Läs Fup här om hur hon försöker förmå Julia ta på sig sexfilmen.

Johanna har av så gott som alla beskrivits som oerhört manipulativ – att hon kan övertala vem som helst. Denna gången lyckades hon emellertid inte. Julia ville inte framställas som en hora inför alla bara för att mamma skulle komma undan. Den stora frågan är förstås om hon lyckades manipulera två av sina barn att röja Aki ur vägen.

Sådan här är Johanna Möller – hon bryr sig bara om sig själv. Motiv saknas det verkligen inte heller varav det största motivet utan tvekan är ekonomiska. Hon är verkligen en ytterst obehaglig kvinna kort sagt – som offrar vem som helst när hon är i knipa.

Ytterligare bevis kan komma fram i form av en ljudfil där Möller erkänner allt. Läs mer här.

Läs Johannas mindre trevliga sms-konversationer med sina barn här.

Läs förhören varav alla huvudpersoners från förundersökningen här.

Rättegången:

åklagarna fahlander och wenna

Åklagarna Johan Fahlander och Jessica Wenna

Här kommer ett antal skärmdumpar från SVT:s direktrapportering – som enligt mig är den bästa – från den pågående rättegången som är väldigt intressanta – liksom avslöjande på sina ställen. I min mening har åklagarna än så länge gjort ett bra jobb.

Först lite allmänna skärmdumpar – om vad vissa känner inför Johanna t ex.

Inledning.png

Läs huvudprotokollet från FUP här.

Uppdatering 29/6:

Igår avslutades maratonrättegången i Västmanlands tingsrätt mot Johanna Möller och Mohammad Rajabi och som väntat så blev det fällande domar för bägge två. De ska nu båda två genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning som beräknas pågå i åtminstone upp till en månad. Aftonbladet har en liten dokumentär som kan ses här.

Det var väntat för min del att Möller skulle fällas för mordet på pappan – och inte så självklart att hon skulle fällas för även ”drunkningsmordet” men det blev hon alltså. Faktum är att hon fälls på samtliga åtalspunkter och bedöms hon som frisk i lagens ögon så kan i min värld ingenting annat än livstid komma ifråga vilket torde innebära 18 års fängelse om man ser till hur långa straff som har utdelats i liknande fall de senaste åren. Jag bedömer att hon kommer att förklaras ”frisk” men vem vet, hon beskrivs som extremt manipulativ så vi får väl se om några veckor om hon kunnat övertyga teamet som skall undersöka henne att hon var psyksjuk vid tiden för morden.

Filmklippet här nedan som är från när de släpptes från häktet första gången i brist på bevis visar en iskall Johanna Möller och en underdånig Mohammad Rajabi – intervjun visar enligt mig klart och tydligt vem som är den dominanta i relationen. Jag tycker inte det är ett dugg konstigt att Johanna Möller lyckades få Rajabi att mörda och att det är hon som är hjärnan bakom allt när man ser dessa två tillsammans här.

Uppdaterad 7/8:

Idag var det sista dagen i rättegången som enbart handlade om slutpläderingar. Åklagarna yrkade som väntat på livstids fängelse för både Möller och Rajabi vilket jag håller med om att de ska dömas till. Försvarsadvokaterna däremot yrkade på tidsbestämda straff – Lars Jähresten som företräder Rajabi tycker att 14 år är ett rimligt straff för hans klient emedan Möllers advokat Amanda Hikes tycker att Möller ska slippa livstid med hänvisning till att hon tidigare är ostraffad vilket skulle innebära som högst 18 år för Möller om hon slipper livstids fängelse.

Då båda tidigare förklarats psykiskt friska i lagens mening – samt befunnits skyldiga – så handlar det nu bara om längden på deras respektive fängelsestraff.

Domen kommer att meddelas den 21/8 och jag kommer givetvis att lägga upp den så fort jag fått tag i den i detta inlägg.

Johanna Möller fortsätter dock – trots att hon är överbevisad – att vräka ur sig märkliga utspel och påståenden i sitt brevskrivande till olika medier samt nu också till tingsrätten ända in i det sista.

Hon hånar – eller vad man ska kalla det för – sin pappa en sista gång också genom att planera att öppna en fond i hans namn som ska vara till för ”ensamkommande barn” att söka pengar ur. Göran Möller var ju uppenbarligen helt emot hennes verksamhet samt privata umgänge med dessa ”barn” och fick nog när hon till och med kastade ut sin egen son för att ensamkommande barn skulle kunna ta över hans rum i Johannas privata bostad.

22/8: Igår meddelades ju domarna men först idag har jag fått tillgång till domen så därför uppdaterar jag inte förrän nu.

Det är en diger dom på hela 153 sidor att läsa igenom vilket inte är så konstigt med tanke på alla turer hit och dit i detta unika fall i svensk kriminalhistoria. Domen är välskriven och motiveringarna till påföljderna för Möller och Rajabi är enligt mig helt i sin ordning.

Det blev som alla vid det här laget nu vet som förväntat livstids fängelse för Möller medan Rajabi kommer undan med fängelse i 14 år vilket innebär att han kommer att vara en fri man om drygt 8 år. Personligen är jag dock fortfarande övertygad om att han är och var över 21 år när han bestialiskt knivmördade Göran Möller och med 24 knivhugg så när även berövade Ann Christin Möller livet och således borde ha fått livstid även han.

Möller kommer att få avtjäna sitt straff antingen på Hinseberg eller på kvinnoanstalten i Ystad. Läs här och här. Dock är det långt ifrån över då Möllers advokat Amanda Hikes så gott som omedelbart gick ut med att de kommer att överklaga domen till hovrätten.

Läs hela domen här.

Kommer att uppdateras så återkom gärna!

20 tankar om “Årets rättsfall: Sommarstugemorden (Uppdaterad)

  • Tack 🙂
   Vad intressant det måste varit att ha följt rättegången på plats. Hade gärna gjort det också men bor i fel ända av landet 🙂 Vad är din bedömning, blir det fällande dom eller?

   Ps: såg nu att du redan gett din bedömning och jag håller med om det. blev ngt strul så hela din kommentar kom inte fram först 🙂

   Gillad av 1 person

   • Följer inte heller rättegången på plats, jag följer den på webben på Aftonbladet OCH Expressen i realtid. Samt DN och SvD nyheter på webben för att få lite olika vinklar på rapporteringen. (Lunchpaus just nu men det fortsätter kl.13.00). Jag hade också gärna varit där men bor, liksom du för långt därifrån.

    Kan inte tänka mej att det kan bli annat än fällande domar för båda två. Har själv skrivit om fallet då och då och annat som anknyter till det: http://www.kaobyterblogg.wordpress.com/

    PS. Kan inte se min kommentar här på din sida, bara att jag har varit inne.
    MVH
    Kao

    https://polldaddy.com/js/rating/rating.js

    Gillad av 1 person

 1. Pingback: Senaste uppdateringarna: | NyktraPerspektiv

 2. Hej igen.
  Vad jag kan förstå är detta fall bara toppen på ett isberg. Om rättsväsendet och polisen sköter sina kort så kommer det leda till många fler anhållanden i väldigt skitiga miljöer. För många fler svåra brott. Det är bara för dem att nysta vidare…..men jag fruktar att det aldrig kommer ske. Antingen pga ren lathet eller pga rädsla…

  // Kao

  https://polldaddy.com/js/rating/rating.js

  Gillad av 1 person

 3. Hej.

  Idag 25/7-17 kom alltså det besked jag hade förväntat mej i ”Arbogafallet”. ingen av de två åtalade klassas som psykiskt sjuka. Förmodligen döms, i alla fall kvinnan, till livstids fängelse. Den unge mannen kanske också får det men jag gissar på ett högre tidsbestämt straff för hans del.
  ———
  En annan sak: I en av dina länkar i inlägget fann jag att Johanna Möller har haft två fosterbarn, varav ett drunknade…….och som jag tidigare har kommenterat här hos dej så anar jag att arbogafallet kommer att svälla betydligt. Om man orkar rota i det, förstås.

  Jag vägrar tro att mordet på maken och pappan och mordförsöket på mamman och de sexuella övergreppen på afghanerna är det första brott mot andra människor som J.M har begått.
  Vad tror du?

  ‘PS. 7/8 är det ny huvudförhandling då straffsatsen sätts. Sen kommer domen till 100%s säkerhet överklagas till Hovrätten.

  Med vänlig hälsning
  Kao

  Gillad av 1 person

 4. Hej!

  Som väntat blev det livstid för Möller och 14 år för Rajabi. Han kunde inte få högre straff för man har inte kunnat bevisa att han var 21 år eller äldre vid mordet och mordförsöket. Annars hade även han garanterat fått livstid. Själv tycker jag att han ser ut att vara minst 25 år.
  ———-
  Har du raderat någon av dina länkar? Skulle läsa om förhöret med Julia Blomsterlund, men länken var borta.

  Ha en bra dag!
  // Kao

  http://i0.poll.fm/js/rating/rating.js

  Gilla

 5. Hej igen. Ja nu fortsätter Hovrätten att bita i ärendet, men det är många uppspelningar från Tingsrätten som ska göras först inför jurister och nämndemän, utan publik. Fr.o.m 14/12 blir det nya förhör enstaka dagar. Ska försöka vara på plats den dagen.
  Tror att domarna kommer kvarstå. och JM hamna på Hinsan för mycket lång tid framöver, där hon inte kan ställa till med problem för folk utanför anstalten. Där får väl de övriga fångarna täppa igen truten på henne om hon pladdrar för mycket skit eller försöker intrigera, för DET kommer inte fungera där.
  Jag antar att du redan har hört podden https://www.acast.com/enmorkhistoria i del 1-5. Den är jättebra och täcker det mesta av historien med avlyssningar och rättegångsdagar.
  Ha det bra!
  // Kao


  https://polldaddy.com/js/rating/rating.js

  Gilla

  • Har tyvärr haft fullt upp och inte hunnit ägna mig så mycket åt bloggandet men det blir förhoppningsvis ändring på det snart så då kommer det en fortsättning 🙂 God fortsättning på det nya året!

   Gillad av 1 person

   • Gott Nytt år till dej också.
    Jag har följt fallet som en hök och nästan inget har undgått mej :-). 10/1 ska Johanna Möller höras i Hovrätten och då ska jag försöka vara där. Några dagar senare ska 2 vittnen höras och jag antar att det är JB och DB. På Flashback följer jag och kommenterar i tråden om Arbogafallet. / Ja, ge mej gärna en vink om du lägger ut mer text på bloggen. Du gör det väldigt bra.
    // Kao


    https://polldaddy.com/js/rating/rating.js

    Gilla

 6. Nu vet vi hur det gick i Hovrätten. Johanna Möller fick livstid och Mohammed Rajabi det högsta straffet han kunde få, då de bedömde honom som under 21 då brottet begicks (själv tycker jag han ser ut som runt 25-27 år). Han fick 14 år och livstids utvisning.

  Det som var tråkigat var att JM ej fälldes för mordet på Aki Paasila. De VET att hon begick mordet, men kunde ej bevisa det.

  Men jag tror inte historien är slut för det. Två är fortfarande misstänkta och jag antar att en förundersökning pågår gällande det – och att förhoppningsvis en nya rättegårng i Aki-målet kommer så småningom.

  För jävligt om de skyldiga skulle komma undan!

  // Kao

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s