Körkortsgate: Episkt uttalande av chef

IT-skandalen, eller Körkortsgate, på Transportstyrelsen har svällt betydligt sedan jag skrev ett inlägg om det i vilket jag skämtsamt viftade bort det som en petitess. Jag inser nu att det var fel av mig och att det hela är allvarligt även om jag inte håller med i allas analyser om vad detta kan innebära för Sverige – vissa brer i mitt tycke på rejält med rena domedagsprofetiorna.

Vilket är överdrifter – det talas om angrepp av främmande makt, lönnmord på stridspiloter och Säpo-agenter till följd av den här läckan. Riktigt så långt vill jag inte tillstå att det kommer att gå – det är att tillmäta Sverige större betydelse än vad Sverige egentligen har i andra länders ögon. Snarare är det här bara ännu en anledning för alla andra att skratta ut oss efter noter – alla vet ju förutom politikerna att vi ses som de naiva idioterna i norr av omvärlden.

Men det gör inte läckan mindre allvarlig, den är allvarlig för helt vanliga privatpersoner förutsatt att allt hamnar öppet på nätet fritt för vem som helst att söka i. Det kan sluta allvarligt för de som har skyddade adresser, de som har ljugit om diverse saker som kan användas i utpressningssyfte eller att känsliga uppgifter kommer ut om exempelvis sjukdomar. Naturligtvis kommer det hela att vara ett enda stort smörgåsbord för de som sysslar med id-kapningar också om det hamnar på nätet. Det är det som är ytterst allvarligt med IT-skandalen – att helt vanliga medborgare som trodde att deras uppgifter om sig själva var i tryggt förvar hos en myndighet nu kan råka illa ut. Att främmande makt skulle utnyttja dessa uppgifter som eventuellt har läckt tror jag är försvinnande liten. Vi är hur som helst redan chanslösa vid ett eventuellt angrepp – ÖB har ju sagt vi håller ut max nån dag.

Jag skrev eventuellt har läckt för mig veterligen har jag inte sett något bevis på att någonting överhuvudtaget har läckt. Det enda som är konstaterat är att några IT-tekniker anställda av IBM i Tjeckien har haft tillgång till transportstyrelsens databas fast de inte har säkerhetsprövats vilket i och för sig är riktigt allvarligt. Frågan nu är om dessa personer har tagit tillfället i akt och exempelvis tankat ner register att utnyttja i eget vinstsyfte genom att sälja vidare till exempelvis kriminella organisationer – i värsta fall till terrorister – vilket är långt ifrån klart. Det kommer säkerligen att visa sig att de hade blivit godkända om Transportstyrelsen hade följt de lagar och regler som finns. IBM har ju vad jag vet rigorösa säkerhetsrutiner när de anställer personal så nu är det bara att vänta och hoppas på att dessa IT-tekniker visar sig vara schyssta.

Hur kunde det då gå så här illa till på en myndighet? Förutom en inkompetent generaldirektör som uppenbarligen inte hade en susning om lagar, regler och rutiner så kan också nedan bild ge en liten hint. Jag förutsätter givetvis också att ansvarig minister Anna Johansson som kände till allt redan 2016 – vilket hon förnekar – tvingas att avgå men detta är Sverige och hon är sosse så det ska vi inte räkna med även om det för alla andra är en självklarhet att hon så gör. En annan självklarhet är att alla andra inblandade på myndigheten sparkas – framförallt så inkompetenta chefer som Katarina Fröberg.

idiot

Episkt uttalande av chef som inte är insatt i verksamheten som hon är chef över.

Det är inte första gången som det stormar kring Anna Johansson – inlägg om det kommer längre fram.

En tanke på “Körkortsgate: Episkt uttalande av chef

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s