Kidnappningsmordet i Gävle

Den 4 april 2016 kl. 20.40 vid slottsparkeringen i centrala Gävle kidnappas Ramin Sherzaj, 23 år, inför vittnen. Han tvingas in i en bil av ett flertal personer som kör därifrån med skrikande däck. Drygt två veckor senare den 20 april 2016 hittas Ramin i ett skogsdike i Maj utanför Sundsvall – det blir startskottet för den allra mest omfattande förundersökning någonsin i Sverige – och i Gävlepolisens historia alla kategorier – när det gäller grova brott kopplat till hederskulturen.

Förundersökningen kommer slutligen att landa på över 12 000 sidor och som efter att den var klar ledde till att tio personer åtalades för mordet på Ramin Sherzaj samt för medhjälp.

Dessa åtalade personer kommer från två irakiska släkter varav den ena också är kurdisk samt vänner till dessa släkter. Offret Ramin Sherzaj däremot kom från Afghanistan.

339@70

Upprinnelsen till det hela som slutade med mord var att Ramin Sherzaj under 2015 träffade småbarnsmamman Zahraa Abdul Razaq Djabbar, 24 år, under en utbildning som de bägge gick på. Problemet var bara att Zahraa var gift med 33årige Hello Zangana. Trots detta så fortsatte de otrohetsaffären under vilken de bland annat åkte iväg på en hemlig resa tillsammans och under denna så tog Ramin ett antal fotografier – vilka senare skulle besegla hans öde – på honom och Zahraa tillsammans. De pussades och såg kärleksfulla ut på fotografierna.

Ramin, Zahraa och ”dödsdomsbilden”

I början av 2016 skildes Hello och Zahraa men någonting hade uppenbarligen gått snett mellan Ramin och Zahraa för även deras förhållande avslutades och Zahraa besvarade inte längre Ramins ihärdiga kontaktförsök.

Antagligen av svartsjuka eller som ett försök – eller en kombination av de båda – att få Zahraa att höra av sig så skapade Ramin en facebook-profil under annat namn än sitt eget och som profilbild laddade han upp ett av fotografierna från den hemliga resan – vilket var ett enormt stort och dumt misstag – på vilket Zahraa pussar Ramin.

Nästa dumma misstag Ramin gjorde därefter var att skicka vänförfrågningar till Hello och släktingar till Zahraa – och bilden spreds. Det togs sannerligen inte väl emot av någon och planeringen att mörda Ramin påbörjades – ”hedern” var ju kränkt och pga denna bild som gjort otrohetsaffären offentlig samt känd bland släktingarna så måste Ramin dödas.

Vid kidnappningen den 4 april 2016 så hade Ramin Sherzaj lurats till Slottsparken av Zahraa. Hon visste vad som skulle ske och hade deltagit i planeringen av mordet – hon ska till och med ha lovat Hello att gå tillbaka till honom under förutsättning att han mördade Ramin. Hon är en förslagen och iskall person uppenbarligen – två dagar innan mordet åt hon exempelvis middag med Ramin och hans familj med vetskapen om att han snart skulle dödas brutalt.

Ramin började att misshandlas direkt i bilen och ska också ha strypts till döds i bilen med en snara. Sannolikt så insåg Ramin omedelbart i bilen vad som skulle ske och måste därför ha haft en oerhört stark dödsångest. Zahraa däremot följde inte med i bilen – planen var att hon skulle larma 112 men inte direkt utan dröja och dra en lögn om vad som hänt vilket hon också gjorde.

Idag avslutades rättegången i Stockholms tingsrätt i dess säkerhetssal efter sammanlagt 24 förhandlingsdagar och det blev stränga domar. Zahraa, Hello samt fyra andra döms för mord. Två frias för medhjälp till mord. Fem – därav Zahraa – döms till livstid. Den sjätte döms till fängelse i 14 år pga att han var under 21 år vid tidpunkten för mordet. Allt som allt stod åtta personer åtalade i tingsrätten.

Men ytterligare två män är åtalade, efterlysta samt häktade i sin frånvaro – dessa bedöms befinna sig i Irak. En av dessa är mannen på nedanstående bild;

Ladda ner och läs domen här.

En tanke på “Kidnappningsmordet i Gävle

 1. Otroligt lumpet, svekfullt och fult. Bra att de inblandade fick livstid för det var precis vad de var värda.
  Man ska inte kunna komma hit och ta med sej sina egna stenålderslagar och regler från hemlandet. Det borde t.o.m de inblandade själva begripa. Jag har tidigare inbillat mej att det var bland annat pga sånt och krig och elände som man flyttade hit!
  De allra flesta är laglydiga, men det finns alltid vissa som förstör för majoriteten.
  Tyvärr.
  // Kao


  https://polldaddy.com/js/rating/rating.js

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s