Snyftreportagenas journalister

Snyftreportagenas era är uppenbarligen långt ifrån över. Här är ett exempel på ett sådant i den här artikeln som innehåller ord som ”papperslös”, ”misär”, ”överleva”, ”hemlöshet”, ”krig”, ”barnsexslav” och ”apatiskt” i syfte att förvilla läsaren och väcka opinion för att ge amnesti till alla ”ensamkommande barn” som fått avslag på sin asylansökan. Ingen objektivet finns och inga ifrågasättande följdfrågor ställs i dessa snyftreportagen av agendasättande och aktivistlagda journalister till de välfriserade, välklädda och välnärda ”barnen” som påstås leva i misärernas misär på gatorna i våra städer.

En sådan journalist är Anna-Klara Bankel som här på bilden intervjuar en ensamkommande afghan som fått avslag på sin asylansökan – och som drar samma historia för henne som han troligtvis även drog för migrationsverket. Uppgiften om att han skall ha varit barnsexslav berättade han dock aldrig för migrationsverket. Han påstår också att han flytt från kriget – vilket krig förresten? Mig veterligen pågår inget krig i Afghanistan – de har dock talibanerna på sina håll i landet men det innebär inte att det är krig och någon massmobilisering av samt inkallning till armén pågår heller inte. Jag säger inte att killen hittar på allt men det låter som en historia bland tusentals andra liknande historier som ”ensamkommande” afghaner dragit för migrationsverket och sedermera för medier när de fått sina avslag och således ska lämna landet.

Det spelar dock ingen roll att killen inte har några asylskäl för SVT och Bankel – han ska absolut få stanna oavsett och med den inställningen så har vi ju sett hur det kommer att sluta. Vi får till och med nalla från biståndet för U-hjälp för att bekosta alla dessa ensamkommande barns – av vilka 85-90 % är vuxna och resterande med allra största sannolikhet är mellan 16-17 år med några få undantag – uppehälle som kostar samhället runt 35 miljarder kronor per år. Det är 15 miljarder mer än vad finansminister Magdalena Andersson vill satsa på välfärden – inte för att förbättra den utan för att bibehålla nuvarande standard på den. Medborgare far oerhört illa ut i detta land pga prioriteringar på vuxna afghaner som låtsas de är barn och som saknar asylskäl överhuvudtaget – 35 miljarder är oerhört mycket pengar och någonstans måste de givetvis tas ifrån vilket innebär att andra områden får mycket mindre pengar än vad de annars kunnat få.

Men det spelar som sagt ingen roll för SVT och Bankel – det ska göras snyftreportagen om var och ett av dessa ”barn” som fått nej på sin asylansökan i världens mest generösa asylsystem.

Jag tror att folk är riktigt, riktigt trötta på detta nu och vill att pengarna ska gå till akut hjälpbehövande – de som sitter fast i krigshärdar, som svälter i Afrika och blir sjuka i epidemier för att de saknar tillgång till rent vatten och mediciner till exempel. Hjälp på plats helt enkelt.

Mer finns att läsa om Bankel härhärhärhärhär, och här. Hon har dock gjort riktigt bra reportagen också som exempelvis det här och som hon fick guldspaden för så hon kan när och om hon vill och lägger agendasättandet åt sidan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s