Rätt eller fel att varna sina resenärer?

Ja, det är frågan om det är rätt att varna sina kunder för brottsligheten i staden kunderna har tänkt att resa till och specifikt att de ska undvika vissa områden. Det beror på vem man frågar. Personligen så tycker jag att det är rätt sak att göra – jag vill gärna återvända hem utan att ha råkat ut för incidenter som att exempelvis träffas av en förlupen kula i en gänguppgörelse. 

Den risken hade minimerats till så gott som noll om jag innan resan fått reda på fakta om brottsligheten i staden jag tänkt resa till samt i vilka områden i staden som det är bra att vara extra vaksam i – eller som man helst bör undvika att vistas i överhuvudtaget.

En som är av en annan uppfattning i frågan är Malmö stads kommunikationsdirektör Anders Mellberg. Han tycker att man ska försköna – det vill säga ljuga om – situationen i Malmö.

Det är tråkigt, vi har kontaktat dem och sagt att vi inte accepterar den här typen av felaktiga verklighetsbeskrivningar. Det är upprörande att man beskriver staden i en kontext där det uppfattas som farligt, säger Anders Mellberg.

Citatet kommer från denna artikel som tar upp att affärsresebyrån Egencia för ett par dar sedan skickade ett mejl till sina kunder och varnade dessa för kriminaliteten i Malmö. Anledningen till att de valde att slutligen – trots eskalerande kriminalitet med många mord och skjutningar under flera år i Malmö – ta till detta steg att varna sina kunder var skjutningarna i Holma där tre män blev skottskadade samtidigt. Läs här.

Det är inte heller första gången som det varnas för att resa till Malmö. Bland annat har Barack Obama skickat särskilda judiska sändebud till Malmö – inte bara en gång utan två. Första gången var det Hannah Rosenthal och den andra gången hette sändebudet Ira Forman. Även Simon Wiesenthalcentret har utfärdat en internationell resevarning till världens judar för att resa till Malmö utan att innan först vidta noggranna säkerhetsåtgärder år 2010. Läs här och här.

Så att det varnas för Malmö är på intet sätt någonting nytt – även vanligt folk som ska åka ner till Malmö från andra städer i Sverige brukar få uppmaningar om att se upp. Sådant är Malmös rykte helt enkelt och det är inte obefogat.

Hittills i år har det inträffat 44 skjutningar – många på öppen gata där mycket folk rört sig samtidigt. Läs här. Så var Egencias resevarning befogad? Tyvärr är svaret på den frågan JA, enligt mig i alla fall. Man måste åtminstone vara vaksam i Malmö.

En tanke på “Rätt eller fel att varna sina resenärer?

  1. Pingback: Senaste uppdateringarna: | NyktraPerspektiv

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s