Kvinna kränkt av naken man i omklädningsrum för män

Hyckleri: Lovisa Giertta som är sportreporter på SVT berättar i en intervju med Kulturnyheterna om en gång när hon knallade in i ett omklädningsrum för män efter en hockeymatch i SHL för att intervjua en spelare som varit tongivande i matchen och påstår sig vid detta tillfälle då ha blivit sexuellt trakasserad genom att en spelare hade fräckheten att klä av sig i omklädningsrummet.

Måhända kände hon sig illa till mods med en naken karl ståendes i ett rum avsett för män att klä på och av sig i samt att duscha i efter matcherna men hur hon kan få det till att det rör sig om sexuella trakasserier förstår jag inte? Det är faktiskt någonting som man får räkna med skall finnas i ett omklädningsrum för män – det vill säga män som är mer eller mindre nakna. Hon kan inte förvänta sig att alla övriga spelare skall sitta där genomsvettiga i full hockeymundering enbart för att hon ska intervjua EN enda spelare. Vill hon inte att killarna skall få klä av sig för att kunna duscha när de själva vill så får hon väl planera sitt arbete bättre – exempelvis genom att haffa spelaren i spelargången och göra sina intervjuer där.

Om det omvända hade gällt – att en manlig sportreporter hade knallat in i ett omklädningsrum för kvinnor en stund efter matchens slut och krävt att alla måste vara påklädda från topp till tå men så hade ändock någon redan börjat klä av sig. Jag tror inte att det hade blivit samma reaktioner så att säga. Den manliga sportreportern hade hur som helst säkerligen blivit av med jobbet om han överhuvudtaget ens hade funderat på att gå in i kvinnornas omklädningsrum för att intervjua.

Händer eller har det ens hänt att manliga sportreportrar knallar in i kvinnornas omklädningsrum efter matcherna? Jag kollar ofta på sportsändningar – både manliga och kvinnliga sådana – och kan inte dra mig till minnes att jag sett manliga journalister i tjejernas omklädningsrum. Däremot har jag sett en herrans massa rumpor och snoppar på tv när journalister har klampat in i killarnas omklädningsrum. Reaktionerna på detta har varit…en öronbedövande tystnad. Tänk dig nu det omvända – en massa rumpor, bröst och snippor från kvinnornas omklädningsrum på tv när journalister klampat in och förväntat sig intervjuer. Tja, med tanke på hur tongångarna låter numera i Sverige så kan jag garantera att reaktionerna varit allt annat än en öronbedövande tystnad.

Problemet är dock lättlöst – håll helt enkelt intervjuerna utanför omklädningsrummen så slipper vi höra anklagelser om sextrakasserier, spelare slipper exponeras nakna i tv och tittare som inte vill se håriga arslen i rutan slipper se det.

Läs mer här.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s