Vi bär trots allt fittmössor!

Idag är det som bekant internationella kvinnodagen och det märks – framförallt på sociala medier där alla möjliga försöker samla så många godhetspoäng som möjligt. En som verkligen försöker och går all in för det är fackförbundet byggnads.

Absolut INGENTING fel på att uppmärksamma kvinnorna på deras egna dag – tvärtom. Det finns mycket kvar att göra för att göra kvinnor jämställda män, framförallt i många kulturellt underutvecklade länder där flickor och kvinnor till och med är mindre värda än en kamel eller åsna. De gifts bort när de är små flickor, könstympas, får inte köra bil, utbilda sig och måste täcka sig från topp till tå med mera. Sånt MÅSTE uppmärksammas, fokuseras på och bekämpas – varje dag. Det finns bra sätt och så finns det mindre bra sätt att göra detta på.

Ett av de mindre bra sätten – och med fokus på i sammanhanget en petitess – står fackförbundet byggnads för. I ett inlägg på SVT opinion gör de fullkomlig avbön samt ber om förlåtelse för att de är;

Vi ÄR ett gäng vita, medelålders män. Men vi har i alla fall rosa mössor på oss.

Varför så buttra och generade miner, gubbar?

Ja, de har i alla fall rosa mössor på sig och inte vilka rosa mössor som helst utan *trumvirvel* fittmössor. Anledningen till att de – samt på vilket sätt det hjälper kvinnor som verkligen behöver hjälp – satt på sig fittmössorna och dessutom låtit sig fotograferas med dessa på är i alla fall för mig något diffust. Men de skriver så här i inlägget;

Det krävs mod att göra det. Det krävs vilja att göra det. Det krävs jävlar anamma att göra det.

Med det syftar de på att jobba inom byggbranschen – för kvinnor alltså. Jag håller med om vartenda ord men troligtvis inte av samma orsaker som de syftar på. Jag tänker mera på säkerheten eller snarare avsaknaden av densamma, de dåliga arbetstiderna och svårigheterna med att många gånger inte ens förstå vad arbetskamraterna säger eftersom de inte kan ett ord svenska – inte på könet, inte för att det råkar vara en kvinna som vill jobba inom byggbranschen.

Jag anser nämligen inte att detta är en jämställdhetsfråga – att det är så få kvinnor i byggbranschen. Män och kvinnor är olika, har olika intressen och prioriterar olika. Jag har döttrar och syster och om jag skulle fråga dom om de ville jobba på ett bygge så garanterar jag att de skulle svara med ett tvärt NEJ! De har helt enkelt inte det intresset vilket majoriteten av alla andra tjejer inte heller har. Det bara är så, män och kvinnor är olika och är också skapta olika och har därigenom också olika förutsättningar och så är det med det – oavsett hur svårt vissa har att acceptera det faktumet. 

Om tjejer och kvinnor i stort verkligen hade velat utbilda sig till byggare så hade det ju sett helt annorlunda ut på byggena men nu ser det ut som det gör helt enkelt för att de allra flesta tjejer och kvinnor INTE vill jobba som byggare. Kort sagt – ingenting hindrar kvinnor från att utbilda sig till byggare och sedermera jobba inom byggbranschen, OM de själva vill det.

De allra flesta killar och män vill till exempel inte utbilda sig till undersköterska eller förskolelärare men dessa yrkeskategoriers fackförbund sätter inte på sig blåa kukmössor för det och ber om förlåtelse för att de är vita medelålders kvinnor.

Gudarna ska veta att vi inte är perfekta.

Vi ÄR ett gäng vita medelålders män. Ibland hoppar det grodor ur våra munnar. Ofta hör vi det själva, och ber om ursäkt.

Ibland märker vi det inte själva, och då får ni gärna säga ifrån och ge oss rött kort. Så att vi lär oss till nästa gång.

Snälla, det blir ju patetiskt och varför sådant fokus på hudfärg och kön? Är alla mörkhyade och kvinnor perfekta då? Det snackas inte och raljeras i fikarummet på kvinnodominerade arbetsplatser? Uppenbarligen anser dessa ”män” att tjejer och kvinnor är så skröpliga, blyga och lättkränkta att de inte klarar av att jobba med män och att ge svar på tal – men återigen, de allra flesta tjejer och kvinnor har noll intresse för att utbilda sig till byggare. Det är i alla fall min fullständiga övertygelse om att det föreligger på det sättet.

Det händer att vi blir kritiserade för att vi är hundra procent män i Byggnads styrelse. Vi önskar att det vore annorlunda, men faktum är att vi jobbar i en av Sveriges minst jämställda branscher.

Ja men sluta gnälla och be om ursäkt hela tiden och gör någonting åt den saken då – förslagsvis genom att rösta in de kvinnor som vill och är kompetenta in i styrelsen. Men återigen, finns det ingen kvinna som vill så är det så helt enkelt – man kan ju inte tvinga – och finns det de som vill så pusha fram dom då och välj in någon i styrelsen om de är nog kompetenta.

Vi ÄR ett gäng vita, medelålders män. Men vi har i alla fall rosa mössor på oss.

Ja, ni är män i varierande ålder och ni har – era egna hemmastickade – fittmössor på er och känner er säkert stolta över er själva för denna enorma insats till gagn för världens utsatta kvinnor fast det skulle ni å andra sidan aldrig våga säga öppet. Ni vill ju säkert inte bli än mer utskrattade än vad ni redan blivit idag.

Relaterat: Härhärhär och här.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s