Pojkarna från Fittja: hur gick det sedan?

Såg på kvällens avsnitt av Uppdrag granskning som denna kväll handlade om Janne Josefssons jakt på fem grabbar som han hade träffat på när han gjorde programmet ”Fittja Paradiso” 1999 för att ta reda på hur det hade gått för dessa fem grabbar i livet. 

Personligen tyckte jag att programmet var bra och att det sade mycket om – och bekräftade – politikernas monumentala naivitet och misslyckande i fråga om integration och migrationspolitiken ända sedan 1980-talet. Programmet sade mig också att det är så gott som kört och att det bara kommer att bli värre med tanke på hur många som väntar på att slussas ut från asylboendena varav de allra flesta kommer att hamna i förorter som Fittja, Rinkeby, Biskopsgården, Vivalla och Rosengård i permanent utanförskap. På andra håll kommer det att bildas nya ”ghetton” likt dessa förorter på alla ställen i landet med tiden och om 15 år kommer en ny Janne Josefsson att göra ett liknande uppföljningsprogram där tittarna åter igen får se och höra samma historier. 

Programmet var som sagt välgjort och engagerande och jag kommer definitivt att se del två nästa vecka men när jag efter programmet ikväll går in på UG:s facebooksida för att ta del av andras reaktioner och frågor på och om programmet så blir jag bara bedrövad och uppgiven – och faktiskt riktigt arg.

De fem pojkarna på fotona som Janne gick omkring med och visade för folk runt om i Fittja i hopp om att någon skulle känna igen dom har 17 år senare nu naturligtvis växt upp och blivit män i åldrarna 28-30 och av dessa fem så ställde fyra av killarna upp och medverkade i olika hög grad i kvällens avsnitt och de var ovanligt öppna med hur det har gått för dom i livet och dessutom upplevdes de som oerhört sympatiska och som inte har några problem med att snacka inför kameran eller självaste Janne Josefsson – och uppenbarligen så var jag inte ensam om att tycka det.

Men med handen på hjärtat, om vi borstar bort all dimma som uppkommit nu och som gör att vi ser dåligt efter alla sympatier vi fått för killarna som kan snacka för sig och – vågar jag påstå – inte ser alltför jävliga ut i kvinnornas ögon så vad är det då vi ser när vi gjort det? Jo, den osminkade sanningen är att vi då framför oss ser fyra grovt brottsbelastade individer som har suttit inne för grova brott som väpnat rån, misshandel och narkotikabrott bland annat. Musse till exempel har bara varit ute i ett år, hans brorsa som tatuerat hela fejset på ett groteskt sätt åker in på 6 år.

Missförstå mig rätt, jag blev berörd av deras berättelser och tycker att det är för jävligt att det gick som det gick i livet för dom – men hur jävligt någon än har haft det så finns det alltid ett val. Du kan bli kriminell eller så låter du bli att bli kriminell – valet är ditt! Det finns inga ursäkter för att råna folk eller skada dem så pass att de kanske blir ärrade för livet bara för att DU har haft det jävligt. Tro det eller ej men det finns jävligt många av oss som har haft det rent ut sagt outhärdligt i livet men som ändå inte haft tankar på att skada andra människor. För mig kommer det alltid att vara det oskyldiga offret som det är synd om och inte om förövarna vilket fyra av dessa fem män är – förövare som vid varje brott de utförde hade ett val. Snack som man ibland hör om att buset säger sig inte haft något val är enbart skitsnack och en efterhandskonstruktion. Tyvärr blev programmet på så sätt ett så kallat snyftreportage också där fyra grovt (fd?) kriminella med utländsk härkomst fick snyfta ut om hur jobbigt de hade det i Fittja men som inte sade ett ord om alla de som hade oturen att komma i deras väg.

Så vad händer? Hur reagerade folk? I denna tråd på UG:s Facebooksida svallar kvinnornas känslor totalt och de sväljer allt okritiskt vad killarna säger med hull och hår och ömmar för dom. De verkar helt ha glömt bort vad fyra av dessa män har gjort mot andra människor och det är mycket problematiskt anser jag. Vet vi ens om hälften om vad de gjort? Vet vi ens om hälften av det de sade är sant? Brödernas pappa är ju död och kan inte ge sin version till exempel. Och varför måste Ouzqhan  (stavning?) betala 173 000 till före detta svärföräldrarna? Vi har stora grupper och nätverk som nästan domineras helt av kvinnor så som ”Reefuges welcome”, ”Vi står inte ut” och ”jagärhär” för att nämna några och vars medlemmar är för att alla som vill ska få komma hit och därmed förvärra ett i det närmaste olösligt problem till att bli totalt olösligt vilket kommer att utmynna i tusentals och åter tusentals livsöden likt dessa fem pojkars från Fittja. När många Musse och Gabriel sedan blir grovt kriminella för att de ”måste” så tar dessa känslostyrda kvinnor dom i försvar när vanliga ”svennar” börjar tröttna på deras brottslighet och dessutom delge andra sina åsikter i olika forum och då är dessa kvinnor snabbt där och istället skuldbelägger – förutom den obligatoriska rasiststämpeln då – vanliga svennar som aldrig begått något grovt brott i de flesta fall med en kaskad av floskler att vi har alltid mördat, våldtagit, vi är privilegierade och vi har ju Hagamannen och Peter Mangs. Detta trots att alla som vill och kan läsa vet att de med utomeuropeisk härkomst är mycket grovt överrepresenterade i grova brott. De verkar inte bry sig om kriminaliteten så länge som det inte är pursvenskar som utför brotten helt enkelt. Eller så blundar de för fakta.

Det är djupt problematiskt att vi har en stor grupp kvinnor som inte ser helheten, hur allt hänger ihop i ett större perspektiv samt att grova kriminella får ”fribiljett” från ansvar i deras ögon bara de är från förorten och icke etniska svenskar. Skulle dessa kvinnor få bestämma så skulle vi snabbt som attan få no go-zoner som stämmer till punkt och pricka i definitionen av sådana och de kriminellas offer glömmas bort lika snabbt.

Det är kört känns det verkligen som. Vi har en stor grupp – mestadels kvinnor – som tycker synd om icke etniska svenskar som är grovt kriminella personer som skyller på taskig barndom och vurmar för ”ensamkommande” barn som påfallande ofta ser vuxna ut och är brottsaktiva och så har vi den andra gruppen som insett att det måste tas till hårda tag för att stävja den invandringsdominerande kriminaliteten men som motarbetas och stigmatiseras hårt av den andra gruppen vilken också har total dominans i regeringen. Därför kommer ingenting att ha förändrats till det bättre om ytterligare 17 år – snarare hiskeligt mycket värre vågar jag slå fast redan nu såvida inget dramatiskt sker i valet 2018.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s