Fängelsestraff yrkas

I dokumentärserien ”Fosterland” som började att sändas på SVT år 2015 med Fredrik Önnevall som programledare orsakade rabalder redan i tredje avsnittet efter att det hade sänts. Efterspelet till detta rabalder har slutligen nått vägs ände – och kan sluta med fängelse för Fredrik Önnevall.

”Rabaldet” bestod i att Önnevall i detta avsnitt träffade på flyktingen Abed i Grekland som sa sig vara 15 år och dessutom saknade familj. Det som till synes börjar lite som ett skämt när Abed ber om att Önnevall ska ta med sig honom till Sverige utvecklar sig snabbt till allvar. Önnevall får samvetskval och beslutar sig för att ta med sig grabben till Sverige väl medveten om att han bryter mot lagen – han tvekar nämligen på grund av lagen och konsekvenserna för sig själv först och främst.

Reaktionerna efter att avsnittet sänts blev stora och omfattande – och Önnevall blev polisanmäld för människosmuggling. Läs några av dessa härhärhär och här. I etablerad media blev Önnevall närmast hjälteförklarad men i kommentarsfält och på sociala medier var tongångarna inte alltid lika ljuva minst sagt.

När rättegången idag inleddes i Malmö tingsrätt så medverkade Abed via videolänk. Önnevall har hävdat att han och hans team bara följt efter Abed på hans väg till Sverige – alltså inte på nåt sätt aktivt hjälpt honom.

Det försvaret förlorade dock all sin trovärdighet när Abed hördes i rätten och sade att ”tv-teamet både planerat och betalat hans resa från Grekland till Sverige försommaren 2014”. När han pressades – oklart av vilken sida – så ändrade han sig och påstod sig inte minnas längre. 

Åklagaren yrkar på tre månaders fängelse för Önnevall och hans två medarbetare. Dessa två är Hanin Shakrah som var researcher för ”Fosterland” samt tolk i avsnittet med Abed men hon är mest känd som en radikal asylrättsaktivist som bland annat 2013 hyllade attacker på migrationsverkets lokalerfinansierat människosmuggling till Sverige och kallat terrorforskaren Magnus Norell för ”smutsmänniska”. Den tredje är fotografen/kameramannen Claes Elofsson.

Mina tankar om detta är först och främst att jag har förståelse för att Önnevall gjorde som han gjorde när han fick en direkt vädjan MEN man kan inte anföra humanitära skäl i detta fall – Abed var inte ensam i den där lägenheten och de var inte ensamma utan var fem individer av miljoner och åter miljoner individer som antingen är på flykt eller på jakt efter ett drägligare liv ekonomiskt och materiellt sett. Abed befann sig inte heller i livsfara, han svalt inte och hade tak över huvudet. Varför bara han om nu Önnevall & Co agerade flyktingsmugglare på humanitära skäl som de påstår? För att han frågade? Ska journalister smuggla in alla som frågar om de får hänga med i fortsättningen nu då och sedan skylla ifrån sig med att de ”inte visste” eller att de ”bara följde efter”? Nej, det är ohållbart och att sätta lagen ur spel. Man kan inte bryta mot lagen för att man anser sig göra en god gärning och samtidigt därigenom göra skillnad på individ och individ – vem ska få följa med och vem ska inte få det? Det är därför vi har en asylrättslag – och Dublinförordningen.

Det andra jag tänker på är hur opartisk ”Fosterland” egentligen var med Hanin Shakrah som researcher – som har en sådan tydlig agenda som hon har – och med Hans Karlsson som projektledare för serien. Hans Karlsson har bland annat ett förflutet som ordförande i KPML(r) (Kommunistiska förbundet Marxist-Lenisterna, Revolutionärerna) – nuvarande kommunistiska partiet – och som avslöjades som strategen i fallet ”Ebere” som togs upp i SVT:s valdebatt om jobben 2014 som exempel på att svenska arbetsgivare är rasister. ”Ebere” uppgavs nämligen vara tvingad att jobba på McDonalds trots att han var utbildad ingenjör och att ingen ville anställa honom för att han hade fel hudfärg – sanningen var dock den att han var utbildad till solcellsingenjör och som det enbart finns runt 50 personer i Sverige som jobbar som. Det finns med andra ord en mördande konkurrens om de få jobben. Vidare så visade det sig att han knappt kunde göra sig förstådd på svenska.

Med allt det i åtanke så var smugglingen nästan att förvänta sig – eller regisserad till och med om man är lagd åt det konspirationiska hållet.

Nej, ”Fosterland” upplevde jag mest gick ut på att demonisera nationalister och bekräfta Önnevall & Co:s egna fördomar samtidigt som Önnevall var så god där han satt och rynkade pannan och sa saker som ”oj, vad de framstår som normala”.

Men åter till rättegången – vad blir domen? Jag tror att de kommer att bli fällda men fängelse? Nä, jag tror att de döms till villkorlig dom och dagsböter och att de tre – eller båda parter – överklagar till hovrätten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s