Hetsjakten på oliktänkande

Jag hittar ingen bättre titel på detta inlägg än ovanstående men den passar ju utmärkt ändå eftersom det är just det som inlägget till största del kommer att handla om.

Då så, jag tror ingen som har ett konto på Facebook eller Twitter har missat att det har drevats friskt den senaste tiden – mot företag, partier och enskilda personer. Jag väljer att lägga störst fokus på drevet – eller ‘häxjakten’ som huvudpersonen Katerina Janouch själv föredrar som nu har både bokhandlare, Wolodarski med fler samt jagärhär-gänget efter sig. Varför då, undrar kanske den oinsatte?

Jo, det hela började med att Katerina Janousch nu har börjat sticka ut hakan lite för ofta och uttryckt oro och farhågor över samhällsutvecklingen i landet på grund av den stora invandringen vi haft och har vilket nu har resulterat i att bokhandlare har börjat plocka ner hennes böcker från sina hyllor på grund utav att Katerina ställde upp på en intervju i Tjeckisk webb-tv där reportern ställde ett antal frågor om läget i Sverige till Katerina vilket uppenbarligen blev droppen som fick bägaren att svämma över för vissa så till den milda grad att ett statement måste göras offentligt där det förkunnas att Katerina är en hatisk och hemsk människa så till den grad att hennes böcker måste plockas ner från hyllorna. Och Katerina svarade naturligtvis på alla frågor. Sanningsenligt till och med utifrån fakta som envar med lätthet kan få tag i och verifiera om man så vill – men det ska hon minsann inte få göra, inte utan konsekvenser i alla fall!

Det hela började som sagt med en intervju med Tjeckisk media och på tjeckiska. Efter att intervjun blev känd i Sverige så tog det hus i helsike. Många gick fullständigt i taket, Hynek Pallas, Peter Wolodarski och jagärhär-gänget för att nämna några. Och så en bokhandlare med butik i Uppsala som säljer barnböcker som uppenbarligen efter att ha läst Hynek Pallas inlägg i DN där han totalsågar KJ:s intervju och anklagar henne för att blåljuga och piska upp hat sväljer allt Pallas skriver med hull och hår. Hon väljer därefter att på sin butiks facebooksida som alla kan läsa skriva ett inlägg om att hon väljer att plocka ner KJ:s böcker – hon hade alltså redan hennes böcker i sitt sortiment – från hyllorna med motiveringen att KJ far med osanning och piskar upp hat. Det vet hon att KJ gör tack vare Hynek Pallas för ingenstans framgår det att hon kan tjeckiska flytande varför jag utgår ifrån att hon dragit sina slutsatser från vad Pallas har skrivit. Källkritik är ju på tapeten nu också förresten.

Men bokhandlarinnan är givetvis i sin fulla rätt att själv bestämma vad hon vill saluföra i sin egen butik – där finns ingenting att invända mot eller diskutera. Men nu är saken den att hon redan saluförde KJ:s böcker i sin butik och hade således inga problem med dessa böckers innehåll – hon skriver själv i ett inlägg på läslusens fb-sida att ALLA böcker är personligen utvalda och därför varmt kan rekommenderas – förrän KJ:s intervju kom till hennes kännedom tack vare Hynek Pallas.

KJ:s åsikter – så som Pallas fick dom att låta som – om samhällsutvecklingen överensstämde uppenbarligen inte med hennes egna åsikter och därför bestämmer hon sig för att gå ut offentligt och ta avstånd från KJ och proklamera att hon nu plockar ner KJ:s böcker från hyllorna enbart för att KJ utnyttjat sin yttrandefrihet i en intervju i vilken hon svarar på en reporters frågor om läget i Sverige utifrån den fakta hon besitter och som envar själv kan verifiera stämmer via olika källor som finns tillgängliga på nätet men dessa fakta som finns att ta del av med minimal ansträngning (källkritik!) antingen förkastar bokhandlarinnan eller är helt omedveten om, kanske eller snarare antagligen för att hon enbart har och läser DN och inhämtar all sin samhällsanalys därifrån?

DN (Dagens nyheter) är dock ingen vanlig tidning utan drivs av dess chefredaktör Peter Wolodarski som ett propagandaorgan som ser som sin främsta uppgift att skönmåla verkligheten, relativisera, propagera för öppna gränser oavsett konsekvenserna och att jaga oliktänkande med mera. Läs här. De hymlar inte ens med att de är en agendastyrd tidning vilket Wolodarski närmast stolt proklamerar här. På denna tidning jobbar alltså Hynek Pallas. Är det en slump att han ger sig på KJ och så tvärsäkert anklagar henne för att ljuga om den mörka samhällsutvecklingen – och samtidigt skönmålar densamma – som KJ ger uttryck för i intervjun med tanke på vilken agenda Wolodarski och DN har? Jag tror inte det i alla fall.

Efter bokhandlarinnans fb-inlägg så snappas det upp av lokaltidningen UNT som intervjuar henne. Det var då jag fick kännedom om det hela och nyfiket kikade in på läslusens fb-sida för att bland annat ta reda på hur detta mottagits av folk då det talades om att över 1000 kommentarer rasat in på kort tid. Tyvärr hade inlägget som satte igång alltihopa raderats, istället fanns där ett inlägg om att alla böcker är personligen utvalda i vars kommentarstråd ”debatten” fortsatte i en sällan skådad omfattning vilken – om man läser alla kommentarer – visar hur extrem polariseringen i Sverige nu är. Riktigt extremt blev det när åsiktspolis-gruppen jagärhär som är en grupp som i organiserad form ger sig på folk som de tycker ska tryckas ner så att de slutar att yttra åsikter om till exempel invandringspolitiken i negativ bemärkelse klev in i handlingen. Metoderna denna grupp tillämpar är bland annat härskartekniker, angiveri, personangrepp, brun- och rasiststämplar folk samtidigt som de på sin (givetvis slutna) gruppsida på fb skriver så här;

Det kanske är självklart men bör ändå sägas; när vi kommenterar är det av yttersta vikt att vi själva inte sprider fördomar, hat, skvaller, rykten eller nedlåtande kommentarer.

Verkligheten är dock en helt annan. Det hatas och skrivs nedlåtande kommentarer hejvilt av medlemmar från gruppen, de gillar inlägg vars innehåll ibland dryper av rent vidrigt hat mot och om oliktänkande. Gruppen jagärhär är ingenting annat än ett praktexempel på hyckleri i sin renaste form. Ett exempel på detta hyckleri ses här nedan;

Då tycker som synes medlemmar från jagärhär att det är förkastligt att författare utestängs på något sätt från en bokhandel. Kan det bero på att det är rätt av bokhandeln läslusen men fel gjort av en annan bokhandlare bero på vilka åsikter som framförs av författaren i fråga? Ovanstående handlade om att Gellert Tamas skulle signera sin senaste bok och prata om densamma, ‘Det svenska hatet’, i en av Akademibokhandelns butiker vars butik det gäller dock beslutade sig för att ställa in arrangemanget ett par dar innan det skulle äga rum, oklart varför men hänvisningar till säkerheten anfördes. Jag har inte läst Tamas bok men av recensionerna i några av de vanligaste tidningarna att döma av och som huvudsakligen hyllar boken förstår jag att den är anklagande skrivet mot främst SD samt mot svenskarna som ett allt mer rasistiskt folk och då är det ju inte så konstigt att folk från jagärhär-gänget går i taket och tycker att yttrandefriheten hotas. Här påpekas det då naturligtvis inte med emfas att en privatägd bokhandel själv bestämmer vad den ska saluföra eller arrangera. En smula hyckleri, eller hur? Och inte nog med det, DN hyllar boken och sväljer alltihopa som står i den okritiskt som sanning och vem skriver denna hyllningsrecension om inte Hynek Pallas? Samme Pallas som tvärsäkert säger att KJ ljuger om precis allting i intervjun i tjeckisk media men okritiskt sväljer precis allting som Tamas skriver. Kan det bero på att Tamas i stort skönmålar och rasiststämplar folk som tänker och röstar ”fel” som i sin bok ‘De apatiska‘?

Slutligen om vi tar och avslutar inlägget med att återkoppla till ämnet Katerina Janouch vs Hynek Pallas versioner om samhällsutvecklingen i Sverige, vems version stämmer alternativt kommer sanningen närmast? Bloggen Morpheus sammanfattar det bra och jag har ingenting av värde att invända imot den.

Övriga källor & av intresse: KJ:s intervju översatt till svenskaHynek Pallas intervju översatt till svenskaSvenskens inställningBokförlag tar avståndHynek Pallas sågningResumé uppmärksammarLedare i SmpArgt inlägg på SVT opinionPaula Neuding om no go-zonerInlägg om värdegrundenBrå: Otryggheten ökarPolisenEnsamkommandes ålder.

Relaterat: EUExpressenStaffan DanielssonDNSå mörkar statenStig-Björn Ljunggren”Folk” beväpnar sigGranskar vithetenToklandetHynek Pallas ger Tjeckien den ”rätta” bildenTamas har felTamas: Åkessons minnen falskaApatiska barn ofta inte sjukaEnsamkommande 2010-talets apatiskaHöglund: därför slutade jagSkamliga SverigeDet osänkbara landetNär angiveriet drivs till sin spets.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s