Detta är världens chans för oss!

”Detta är världens chans för oss” kan man se en moderat kommunpolitiker uttala i tidningen Värnamo Nyheter den 6 november 2014. Den som lyriskt uttalar dessa ord är Niclas Palmgren (M) som är politiker i Gislaved och det som han ser som världens chans är att Gislaveds kommun just då vill fördubbla sitt flyktingmottagande. 

Så blev det också om än inte en fördubbling men likväl blev det en väl tilltagen ökning från 60 st per år till 90 st. Mycket till debatt blev det inte – Sverigedemokraterna var det enda parti som opponerade sig – när beslutet om den 50-procentiga ökningen av flyktingmottagandet klubbades igenom den 27 november 2014 enligt Värnamo Nyheter. Övriga partiers representanter var föga förvånande rörande överens om att kommunen drastiskt skall öka antalet flyktingar. Till exempel lät det så här uppifrån talarstolen;

Jag är glad och stolt över att vara Gislavedsbo i dag” kungjorde Ove Gustavsson (S) och menade vidare att det visar att Gislaved vill vara solidariska och är viktigt att fortsätta vara det. Har han frågat vad kommuninnevånarna tycker och vill?

Varför ska vi se det som problem? Många av flyktingarna har bra utbildningar. Det är ju en tillgång” slog Maria Gullberg Lorentsson fast och menade att all invandring är positiv. Återigen så undrar man över om hon även tagit del av kommuninnevånarnas åsikter eller om bara hennes högst personliga åsikt skall råda? Att sedan ”flyktingarna” från tredje världen har bra utbildningar som är konkurrenskraftiga på den svenska arbetsmarknaden vet vi sedan tidigare inte stämmer – många är ju till och med analfabeter eller har i bästa fall enbart gått några år i grundskola som mest.

Självklart ska vi hjälpa folk som är i nöd men inte genom att låta ett fåtal komma hit och snilla på biståndsbudgeten för att numera ha råd med det medan majoriteten blir kvar i katastrofområdena. Vi har dessutom fullt här nu sedan länge, över 12 000 sitter fast i migrationsverkets lokaler samtidigt som hundratusentals ungdomar i alla hudnyanser vill flytta hemifrån. Vi har hemlösa som fått sova utomhus i åratal, tusentals romer kommer hit nu också som kräver sin del och så vidare…

Hur som helst så kan vi dagen efter att förslaget fått bifall med röstsiffrorna 43-6 läsa i Värnamo Nyheter den 28 november 2014 att svångremmen måste dras åt. Simhallar, skolor, äldreboenden och förskolor med mera riskerar att få lägga ner för att spara pengar. Mycket märkligt må jag säga, 43 st politiker i Gislaved säger ju att invandringen är en ren vinst och att alla som kommer hit har jättebra utbildningar fullt konkurrenskraftiga med svensk utbildning.

Jag blev därför nyfiken på hur Gislaveds tidigare invandrare klarat sig i kommunen och finner då denna intressanta artikel. Bostadsområdet Trasten i Gislaved som artikeln handlar om hade år 2000 en arbetslöshet på runt 3%, 10 år senare ligger den på runt 16%. Trasten som i folkmun lite elakt döpts om till Koltrasten eftersom där bor så många afrikaner – främst somalier – är ett totalt segrerat område med mycket stök och brott. Bland annat kan man få veta att år 1993 hade inga ungdomar i området varit i klammeri med rättvisan men förflyttar vi oss 10 år framåt i tiden så har plötsligt över 16% av ungdomarna där blivit dömda för brott. Hur stor andel brottsbelastade det finns i Trasten idag har jag inte kunnat vederlägga ännu.

Enligt BRÅ så hade Gislaved för några år sedan flest antal våldtäkter sett till befolkningsmängd. Det går att hitta hur mycket negativt som helst i Gislaved kopplat till invandringen om man googlar som till exempel detta och sådant här.

Ändå tycker samtliga partier utom Sverigedemokraterna i Gislaved att det är en utmärkt idé att öka antalet ”flyktingar” med 50% i ett nafs för att de uppenbarligen trots alla problem som det inneburit på samtliga områden i många år på orten tycker att det är ”världens chans för oss” som Niclas Palmgren – antar jag – euforiskt förklarade för media. Så beslutet togs som sagt – och dagen efter ska simhallar och äldreboenden läggas ner inom en troligtvis snar framtid. Politik är prioriteringar och vad de i Gislaved prioriterar tycker jag framgår med all önskvärd tydlighet – och det är inte att lösa befintliga problem först innan man skapar nya problem.

Politiker av Gislaveds kaliber finns dock – dessvärre för oss alla – i så gott som samtliga kommuner i landet. Påfallande ofta har de det gemensamt att de slipper konfronteras med konsekvenserna av sina beslut – de bor nämligen på tryggt avstånd och Niclas Palmgren är inget undantag. Se bild.

Här bor Niclas Palmgren (inringat)

Här bor Niclas Palmgren (inringat)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s