Dödshjälpen återkallad

Jag skrev tidigare om att mördaren och våldtäktsmannen Frank Van Den Bleeken efter tre års kamp mot myndigheter i Belgien om att få dö på grund av ”outhärdligt lidande” i fängelset där han suttit i 30 år slutligen hade beviljats att få dö genom aktiv dödshjälp – eutanasi på läkarspråk. Nu har beviljandet emellertid återtagits och Frank kommer inte att få dö den 11 januari som det var tänkt.

Frank Van Den Bleeken

Frank Van Den Bleeken

Anledningen till detta uppges vara att den eller de läkare som skulle utföra avlivningen av Frank har dragit sig ur. Belgiens justitieminister Koen Geens stab uttalar sig så här ”att de läkare som behandlar Frank Van Den Bleeken beslutat att inte gå vidare med eutanasi-förfarandet. Skälen till detta omfattas av den medicinska tystnadsplikten”. Vad som ligger bakom deras beslut att vägra gå vidare kan vi bara spekulera i, antagligen har de påverkats av den stora uppmärksamheten och dilemmat – som jag skrev om i förra inlägget – som finns. 

Istället för att avlivas så kommer Frank nu att förflyttas till det nyligen öppnade rättspsykiatriska institutionet i Gent där han kommer att få viss adekvat vård som han tydligen inte fått under all sin tid i fängelset för att kunna hålla sina våldsamma sexuella drifter i schack. Dock så anses inte denna institution vara helt optimalt för personer som troligtvis aldrig kommer att kunna släppas ut i samhället igen – Frank själv anser att han aldrig bör släppas ut igen då han omöjligt kan kontrollera sina sjuka drifter att skada andra. Därför görs ett nytt försök att få honom förflyttad till en specialistklinik i Nederländerna – något Frank själv velat men fått nej till tidigare – som passar människor som har dessa ”problem” som Frank har och som samhället måste skyddas ifrån under väldigt, väldigt lång tid.

Källor: HD SMP MIRROR LE SOIR AB

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s