Dödshjälp, rätt eller fel?

wpid-201409170700-1_zus-slachtoffer-heeft-dubbel-gevoel-bij-euthanasieverzoek-frank-van-den-bleeken.jpg

Mannen på bilden här ovan, Frank Van Den Bleeken, kommer att dö om ett par dagar den 11 januari – av egen fri vilja och genom statlig sanktionerad dödshjälp. Han kommer att avsluta sitt liv via en giftinjektion som kommer att ges av en läkare på något sjukhus på hemlig ort någonstans i Belgien.

I Belgien är dödshjälp tillåtet sedan år 2002 och allt sedan dess har tusentals valt att avsluta sitt liv med hjälp av statens godkännande och sedan hanteras det praktiska av läkare. Vad jag har kunnat förstå så sker det via injektioner på ungefär samma vis som de avrättar dödsdömda i USA på. Statlig sanktionerad dödshjälp är naturligtvis kontroversiell – så också i Belgien. Frånsett de moraliska och etiska dilemman det innebär även när det gäller obotligt sjuka som vill ha hjälp att avsluta sitt liv så har i Belgien även sådana som tekniskt sett varit kroppsligt friska – utan smärta – fått hjälp att avsluta sina liv via sjukvården vilket gett starka argument för ett förbud.

Bland annat beviljades i januari förra året 45-åriga tvillingarna Marc och Eddy Verbessem – vilka båda var döva – dödshjälp efter att ha fått reda på att de även kommer att bli blinda så småningom. Ett annat fall gällde en transsexuell som efter ett antal misslyckade operationer i syfte att byta kön beviljades dödshjälp och som också gavs i oktober 2014. Rätt eller fel? Jag kan faktiskt inte ta ställning, det måste vara den svåraste frågan man kan få – ska man hjälpa folk att få dö trots att de inte är dödssjuka eller plågas fysiskt till vanvett? Är det inte att på förhand ha gett upp hoppet om att dessa sannerligen djupt deprimerade personer kommer att tillfriskna eller åtminstone må så bra att de inte längre vill dö utan kämpa vidare – för sina barn, föräldrar, syskon och vänner ty de kommer ju säkerligen själva att bli deprimerade när staten beviljat döden istället för att ge all hjälp som krävs? Tänk om en månad till räckt av terapi så hade h*n inte längre önskat att få dö liksom? Det är en svår fråga minst sagt men när det gäller obotligt sjuka som kommer att dö i förtid i svåra plågor så är min åsikt klar – de ska få den ynnesten att få dö med värdighet när de är sig själva och utan smärta.

Hittills har dödshjälp i Belgien bara varit tillåtna för vuxna men nyligen beslutades det att det även ska vara tillåtet för obotligt sjuka barn vilket också innebär att Belgien blir det första landet i världen som tillåter dödshjälp till barn.

Så varför tar jag upp just denne Frank Van Den Bleeken bland alla som önskar dödshjälp? Jo, Frank är nämligen en mördare och serievåldtäktsman som har suttit 30 år i fängelse – och som efter tre års rättslig kamp nu har beviljats dödshjälp på grund av ”outhärdligt psykiskt lidande”.

Han lider alltså av att sitta i fängelse. Är inte det lite det som är meningen med att sitta i fängelse – förutom att skydda allmänheten då? Jag vet inte hur det är i fängelserna i Belgien men om detta hade gällt Sverige där det daltas och sådana som Hagamannen får permissioner så hade jag tyckt att det vore att smita från sitt straff – att ge makten till den dömde att bestämma om han vill ta konsekvenserna av sina brott eller ej att bevilja dödshjälp om den dömde ansöker om det för att h*n är deprimerad. Då uppkommer ju frågan om inte offren eller de anhörigas lidande självklart är mer värt än gärningsmannens? Ska någon kunna mörda och sen få dö av egen fri vilja efter bara något år i fängelse till exempel för att h*n vantrivs och mår skit i fängelset? Och varför ska länder som inte har dödsstraff för övrigt – som Belgien – bevilja dödshjälp till fångar?

Frank Van Den Bleeken våldtog och mördade brutalt 19-åriga Christiane Remacle nyårsafton 1988 och så här anser hennes anhöriga om att han nu kommer att få dö för att han själv vill det: ”För oss är detta obegripligt. Han borde ruttna i sin cell”. Christianes syster Anne berättar: ”Kommissioner, läkare och andra experter har alla undersökt vår systers mördare. Men under alla dessa år, har inte en enda kommission undersökt vårt fall. Inte en enda läkare eller expert har svarat oss vad och hur vi gör nu. Vi hör hans advokater säga på radion hur mycket deras klient lider. Nåväl, vi lider också! Det är alltid samma sak! Vi vet att vår mor aldrig kom över förlusten av hennes yngsta dotter. Men vid tiden för sin död för två år sedan såg vi hur hon slutligen dukade under av sorgen” och avslutar intervjun med följande: ”Hon frågade om hon kunde begravas bredvid Christiane. Vi såg till att vi gav mamma hennes sista önskan … de är nu sida vid sida

Efter mordet på Christiane var Frank återigen en fri man efter endast sju år bakom galler eftersom han vid rättegången övertygat domarna om att han var psyksjuk vid mordet. Det dröjde inte länge innan han åter våldtog där ett av offren bara var 11 år. Frank själv säger bland annat ”Jag är en fara för samhället. Vad ska jag göra? Vad är det för mening med att sitta här till slutet av tiden och ruttna bort? Jag vill hellre bara få dö genom dödshjälp” samt ”Om folk begår ett sexualbrott, hjälp dem att hantera det. Att bara låsa in dem hjälper ingen: inte personen, inte samhället och inte offren. Jag är en människa, och oavsett vad jag har gjort, så är jag en människa. Så ja, ge mig dödshjälp”.

Rätt eller fel? Hur som helst kommer Frank Van Den Bleek att ta sina sista andetag den 11:e.

En tanke på “Dödshjälp, rätt eller fel?

  1. Ping: Dödshjälpen återkallad | NyktraPerspektiv

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s