Ondskans många ansikten

Igår fick ett av årets mest uppmärksammade mord sin upplösning i Örebro tingsrätt, troligen åtminstone tillfälligt. Domen blev överraskande nog inte livstid utan stannade på endast 16 år, varav 1,5 år är för brott mot griftefriden och där det kan bli frigivning efter två tredjedelar. Fallet som det handlar om är det så kallade styckmordet i Askersund den 18 juni i år. Jag har läst den skrämmande förundersökningen som ger en inblick i en ondskefull mördares bisarra tankar.

Jonna Henningsson

Jonna Henningsson

Förundersökningen är en ohygglig och ofattbar läsning om ett bestialiskt och utdraget mord utfört av en tidigare ostraffad 160 centimeters späd och till utseendet rätt söt tjej på 25 år vid namn Jonna Henningsson. Bilden här intill som är tagen kort efter ankomsten till arresten efter att hon gripits i sitt hem visar en tjej som för mindre än ett dygn sedan brutalt med full kraft och beslutsamhet gav sig på sitt offer bakifrån med en hammare.

När man tittar på bilden på en till synes likgiltig – men som samtidigt ser rädd och oskyldig ut – Jonna Henningssson inser man att ondskan kan lura vart som helst samt i vilken skepnad som helst. Jag och knappast du heller hade trott vid första anblicken av den lilla späda tjejen om vi hade mött henne ute sent en kväll på en undanskymd plats att vi hade någonting att frukta, allra minst för våra liv men som synes kan skenet bedra.

Kroppsbesiktning av Jonna

Kroppsbesiktning av Jonna

En kort sammanfattning: Tidigt på morgonen den 18 juni efter en sömnlös natt tog – enligt henne själv – Jonna det ödesdigra beslutet att sätta sig i sin bil och köra till Askersund, en sträcka på nån mil. Med sig hade hon en hammare, kniv, förskärare samt spruta fylld med vodka och sövmedel. Väl framme vid sitt ex bostad väntade hon tills porten till trappen skulle bli olåst. Hon visste att hennes rival Lovisa fanns där inne för hennes bil stod parkerad utanför för hon hade nämligen även enligt egen utsago i förhör också rekognoscerat vid Lovisas bostad för att vara på säkra sidan först.

wpid-2014-12-20-16.53.02.png.png

Vid sextiden befann hon sig således i trappen tålmodigt väntandes på att Lovisa skulle komma ut. I förhör uppger Jonna att hon väntat där jättelänge samtidigt som hon även vankat fram och tillbaka till sin bil flera gånger för att ”jag liksom inte visste om jag tordes göra det”. Hon hade alltså gott om tid att besinna sig och åka därifrån men ansåg tydligen att hon inte hade något annat val än att döda sin rival.

Slutligen så öppnades lägenhetsdörren och Lovisa kom ut, vände sig om och stängde dörren och satte nyckeln i låset och innan hon hunnit vrida om nyckeln hade Jonna från trappen ner till porten där hon hukat sig rusat mot Lovisa och med full kraft dämt hammaren i baksidan på skallen. Enligt förhören med Jonna hade hon förväntat sig att Lovisa skulle bli medvetslös av ett enda slog men ”inget hände liksom” som Jonna uttryckte det utan Lovisa vacklade till så att hon halvstod mot trappen upp till andra våningen och ”liksom lät och ojade sig”. De hade nu ögonkontakt och Jonna fortsatte att ösa hammarslag mot Lovisas skalle. Lovisa ska inte ha skrikit utan bara ”låtit”. Då släpade Jonna in Lovisa i lägenheten och där i hallen ville Jonna bara få tyst på Lovisa som nu gjorde motstånd så gott hon kunde med tanke på sina skador, ”hennes ben och armar var överallt liksom”. Då tog Jonna fram kniven ur påsen hon medtagit och högg mot halsen men det blev inte inte så stora skador enligt Jonna eftersom hennes kniv var för slö. Hon hade under denna tid även stuckit kanylen på flera ställen enligt rättsläkaren. När Lovisa trots allt detta brutala våld vägrade att dö så kom Jonna på att exet hade en jaktkniv som han brukade ha liggande på sitt datorbord. Hon hämtade den och återvände till Lovisa och fortsatte hugga, denna gång ”gled kniven in” och Lovisa blev slutligen tyst. Ett mycket utdraget förlopp som självklart måste inneburit ett oerhört lidande och enorm dödsångest för Lovisa.

Det som sedan sker efter att Jonna åkt hem och bytt sina blodiga kläder för att återvända med en fogsåg och ett par kassar från Ikea är som taget ur den värsta mardröm du kan tänka dig. Det som sker där i badrummet går inte att föreställa sig och för att kunna utföra något sådant ohyggligt utöver mordet krävs det en person i total avsaknad av känslor och spärrar som vi andra har. Hon styckade Lovisa i fyra delar och lade dessa i kassarna från Ikea och baxade in allt i bagaget i sin bil. Sedan städade hon bort allt blod, tvättade av sig och satte sig sedan och kallblodigt skrev en lapp till exet. Snacka om att ha sinnesnärvaro nog till sådant efter att ha mördat och styckat en annan människa. Allt detta utförde Jonna på några timmar, kl. 14.30 ca var hon på sitt jobb och var som vanligt enligt kollegor som förhörts om sina iakttagelser. Det enda noterbara var en skärskada på handflatan som hon påstod att Lovisa tillfogat henne när Lovisa hade attackerat henne utan anledning liksom.

Lappen Jonna skrev efter städningen

Lappen Jonna skrev efter städningen

I förhören har Jonna uppgivit att det inte var meningen att Lovisa skulle dö, ett påstående som vi får ta med en nypa salt – det vill säga att det är rent skitsnack. Meningen var bara att skrämmas, slå en gång och sedan springa därifrån. Alltihopa var noggrant planerat, Jonna åkte dit den dagen för att döda och ingenting annat. Det visar nedanstående bilder om inte annat med all önskvärd tydlighet. Ända blev det inte livstid!

wpid-2014-12-20-17.09.27.png.pngwpid-2014-12-20-17.10.19.png.pngwpid-2014-12-20-17.11.06.png.pngwpid-2014-12-20-17.12.00.png.pngwpid-2014-12-20-17.12.00.png.pngwpid-2014-12-20-17.13.36.png.png

Den som inte ser att det här är planerat och utfört med uppsåt måste vara lite långsam milt uttryckt och då ska påföljden inte vara någonting annat än livstid. Nu är det dessvärre så här att våra domstolar inte håller någon högre standard och hellre ser förmildrande omständigheter för gärningsmannen än att ge offren och anhöriga rättvisa och upprättelse. Domen är i alla avseenden ett hån. Troligen kommer Jonna att överklaga eftersom hon anser att hon enbart förtjänar att dömas för dråp vilket sannolikt innebär att även åklagaren överklagar i syfte att få henne dömd till livstid för överlagt mord. Läs Leif GW Perssons åsikt om domen här.

Motivet då? På frågan ”varför?” från förhörsledaren anför Jonna bland annat svartsjuka och att Lovisa sårade Jonas, allt skulle bli bra mellan dom igen om hon försvann liksom. En tjej är alltså död på grund av en kille som uppenbarligen strular runt med tjejer, suck!

wpid-2014-12-20-17.04.25.png.png

Annonser

13 tankar om “Ondskans många ansikten

  1. Hej, vart finner man hennes förundersökning? Skulle jätte gärna vilja läsa den. Om du har den, kan du maila den till mig?:)
    Tack på förhand

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s